Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Steeds meer Wajongers

19 oktober 2007 Door de redactie Geen reacties
  Het aantal jonggehandicapten met een uitkering is de afgelopen jaren sterk gestegen en zal voorlopig fors blijven toenemen, verwacht uitkeringsinstantie Uwv. 155.000 mensen hadden in 2006 een Wajonguitkering. Eind dit jaar zullen het er 10.000 meer zijn.

Volgens Uwv hebben gemeenten er baat bij om mensen vanuit de bijstand door te schuiven naar de Wajong. Daarnaast levert de groei van het speciaal onderwijs een grotere instroom op. De gemiddelde Wajonger is volgens Uwv niet iemand met een lichamelijke aandoening die in een rolstoel zit, maar iemand met een verstandelijke beperking of psychische problemen. Minister Donner van sociale zaken en werkgelegenheid wil niet dat iedere jongere met een handicap automatisch een uitkering krijgt. Hij vindt dat werkgevers eerst moeten proberen om zoveel mogelijk jonggehandicapten - gedeeltelijk - aan het werk te krijgen. Diezelfde werkgevers constateerden onlangs in een advies van de Sociaal-economische raad, dat 40 procent van de Wajongers waarschijnlijk nooit in staat is om te werken.

Lastige kinderen
In de Volkskrant zegt hoogleraar economie Philip de Jong dat 85% van de Wajongers jongeren met een verstandelijke handicap of probleemgedrag zijn, “of zoals dat vroeger heette: ‘lastige kinderen’. De aandachtsindustrie die zich eromheen heeft ontwikkeld lijkt het probleem in stand te houden. Therapeuten moeten tenslotte klanten hebben. De Wajong uitkering onthoudt jongeren niet alleen de kans op een baan, hij invalideert. Je wordt gestigmatiseerd. De uitkering geeft je een excuus om je afwijkend te gedragen.”

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!