Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Staking in de jeugdzorg voor betere omstandigheden

2 september 2019 Door de redactie Geen reacties

Duizenden jeugdzorgwerkers uit het hele land staken maandag 2 september in Den Haag voor beter beleid en arbeidsvoorwaarden in de jeugdzorg. Vakbonden FNV en CNV eisen 950 miljoen euro van minister Hugo de Jonge van VWS ‘om de kinderen en de werknemers in de jeugdzorg te redden’.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van Nederland dat werknemers in de jeugdzorg, die er sinds 1901 is, staken. Jeugdzorgwerkers voeren met de vakbonden al bijna 3 jaar actie tegen het huidige jeugdzorgbeleid. Vorig jaar kwamen jeugdzorgwerkers meerdere keren in Den Haag in actie, waaronder een lawaaidemonstratie voor de deur van het ministerie van VWS en de FNV Jeugdzorgmanifestatie waar zo’n 3.500 jeugdzorgzorgwerkers aanwezig waren.

“Door jarenlang bezuinigen van de rijksoverheid, inkoopwaanzin door gemeenten en torenhoge administratiedruk kunnen jeugdzorgwerkers niet meer voldoende toekomen aan het werk waarvoor ze hebben gekozen, namelijk; kinderen en gezinnen helpen,” zo is te lezen op de website van vakbond FNV. “Gezinnen staan vaak maandenlang op wachtlijsten voor hulp. En jeugdzorgwerkers kampen op hun beurt met een torenhoge werkdruk, vallen om of verlaten de sector.”

‘Extraatje’ is bij lange na niet genoeg
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ging niet in op het ultimatum van de vakbonden waarin zij 750 miljoen eisten om tekorten in de jeugdzorg te vullen en 200 miljoen euro voor arbeidsvoorwaarden, beiden geoormerkt geld.

Wel maakte minister Hugo de Jonge bekend dit jaar eenmalig 420 miljoen euro extra uit te trekken voor de jeugdzorg. Dat is volgens de vakbonden alleen bij lange na niet genoeg. “De toename van de jeugdzorgvraag is alleen al 490 miljoen. Daarbij komt dat eerder 450 miljoen per jaar is bezuinigd. Daardoor is dit ‘extraatje’ nog niet de helft van wat nodig is om tekorten te vullen,” aldus de FNV in een verklaring op de website. “Ook is het geld niet structureel en niet geoormerkt. De kans is levensgroot aanwezig dat geld voor jeugdzorg wegvloeit naar andere gemeentelijke tekorten. Die eenmalige 420 miljoen helpt de gezinnen en de jeugdzorgwerkers nauwelijks.”

Onwrikbare minister
Maaike van der Aar, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “Het is treurig te moeten te constateren dat een staking nodig is om minister Hugo de Jonge te overtuigen dat het zo écht niet meer langer kan. We hebben niet eerder zo’n onwrikbare minister meegemaakt. Wat nog goed gaat in de jeugdzorg, komt omdat de sector drijft op de loyaliteit van de werknemers. Maar het elastiekje wordt steeds verder opgerekt en dreigt te knappen als de minister niet over de brug komt.”

Muriel Fukkink, FNV-lid en al bijna 20 jaar werkzaam in de jeugdzorg: “Ik heb niet eerder meegemaakt dat een bezuiniging zo ingrijpend is en dat kinderen niet meer de hulp krijgen die nodig is. Overal in het land vallen jeugdzorgcollega’s om. Dat kan niet meer zo; het moet niet meer slecht zijn voor je gezondheid om dit mooie werk te doen.”  |

Lees meer over de actie in de jeugdzorg op de website van vakbonden CNV en FNV.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!