Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Sneltest bij locatie gehandicaptenzorg voor medewerker en cliënt

15 december 2021 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie SWZ is gestart met een proef met een COVID-19-sneltestapparaat op de locatie Zonhove in Son, waardoor de uitslag binnen een kwartier in plaats van op zijn vroegst na zes uur komt. Cliënten hoeven door deze snelle manier van testen niet in quarantaine in afwachting van een uitslag. Zorgmedewerkers kunnen als ze negatief testen direct aan de slag.

“Client in quarantaine. Dat klinkt zo makkelijk, maar dat is het in werkelijk voor onze cliënten met een meervoudige beperking zeer zeker niet. Zij begrijpen niet waarom zij in afwachting van het resultaat van een PCR-test alleen op hun kamer moeten blijven. De laatste tijd wel meer dan een hele dag. Ook voor onze cliënten met niet-aangeboren hersenletsel is het zeer onwenselijk om zo lang in eenzaamheid in het eigen appartement te moeten verblijven,” aldus SWZ.

De sneltest op locatie heeft volgens de organisatie niet alleen voor cliënten maar ook voor medewerkers een hoop voordelen. “Een zorgmedewerker die door de lange wachttijden voor een PCR-test twee dagen niet ingeroosterd kan worden. Dat geldt niet voor één medewerker binnen onze organisatie maar voor zeker tien medewerkers per dag. Dat is voor onze organisatie de dagelijkse praktijk. Bijna onmogelijk om dan alle diensten in te kunnen plannen.”

Zorgcontinuïteit
SWZ hoopt met de sneltest op locatie dat de zorgcontinuïteit, door de uitval van medewerkers die in afwachting zijn van de testuitslag bij een externe instantie, niet langer gevaar loopt. Het apparaat dat ze in deze pilot inzetten geeft binnen 15 minuten een door onze GGD erkende testuitslag. Hierdoor zijn ze niet langer afhankelijk van externe organisaties voor een PCR-test met de daarbij behorende wachttijd.

In de proef bekijken ze ook het verschil in comfort voor cliënten in vergelijking met de PCR-testen, de organisatorische hobbels en kostenbeheersing rondom de inzet van zorgpersoneel. De resultaten van worden vervolgens gedeeld met vakgenoten en collega zorginstellingen.  |

Bekijk een reportage van Omroep Brabant over de test op locatie bij SWZ.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!