Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Rouwkubus: nieuw hulpmiddel voor rouwbegeleiding aan mensen met verstandelijke beperking

29 mei 2018 Door de redactie Geen reacties

Ook mensen met een beperking maken in hun leven verlies mee. Bijvoorbeeld door overlijden, verhuizen, een relatie die stuk gaat of door ouder worden. De Rouwkubus is een nieuw hulpmiddel, bedacht door Marjon Verboom. In een uitgebreid onderzoek bij zorgorganisaties Amerpoort en Sherpa heeft zij de kubus getest, aangepast en geschikt gemaakt voor de praktijk. Zij is hierbij begeleid door onderzoekers van het Radboudumc. | Foto Ineke Oostveen

De Rouwkubus is een hulpmiddel bij het omgaan met verlies. Bedenker Marjon Verboom presenteerde dinsdag het onderzoek naar de Rouwkubus bij zorgorganisaties Amerpoort en Sherpa. De gekleurde kubus helpt mensen met een verstandelijke beperking, hun verwanten en begeleiders om te praten over een verlies. En om samen na te denken wat iemand nodig heeft.

Bij elke kant van de kubus horen hulpvragen. Je kunt de kubus als een dobbelsteen gooien, of je kunt de kanten één voor één bespreken.

In de volgende editie van Klik (die 15 juni verschijnt) een interview met Roos, die haar moeder verloor aan een ernstige ziekte. Begeleidster Marissa Kock kreeg met de Rouwkubus boven tafel waar Roos mee zat.

Roos woont in een van de locaties van Amerpoort die aan het onderzoek naar de Rouwkubus meedeed. Na de zomer krijgen de teams van Sherpa en Amerpoort een training over rouw en de Rouwkubus.  |

Meer informatie op www.amerpoort.nl/rouwenverlies.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!