Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Receptenboek maakt koken makkelijker voor mensen met beperking

5 juni 2019 Door de redactie Geen reacties

Laten zien dat koken helemaal niet zo moeilijk is. Dat wil inmiddels gepensioneerd begeleider Nico Luitwieler van zorgorganisatie Cavent. Samen met zijn vrouw Mariëtte en op basis van de ervaringen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking maakte hij het boek Hoera ik kook! In het kookboek zijn meer dan zeventig recepten gebundeld, met gedetailleerde instructies en veel foto’s.

De afgelopen drie jaar werkte Nico Luitwieler samen met cliënten, collega’s, vrijwilligers en zijn vrouw aan het kookboek Hoera, ik kook. Met als resultaat een map met daarin 74 recepten, elk op een gemakkelijk uit te nemen pagina.

De beschrijvingen zijn helder en voorzien van veel foto’s. De recepten zijn verdeeld in voorgerechten, lunchgerechten, maaltijden, salades, soepen, toetjes en gebak.

Kookgerei en handelingen uitgebeeld
Voorin staan foto’s van verschillende soorten kookgerei, kruiden en boter of olie die je nodig hebt. Ook zie je in twee eenvoudige foto’s wat er wordt bedoeld met stukjes, partjes of plakjes snijden, schaven, raspen, schillen en pellen of het verwijderen van uiteindes van wortels of kroontjes van wortels, aardbeien en tomaten.

Auteur Nico Luitwieler werkte vanaf 2001 met mensen met een verstandelijke beperking die wilden leren koken. Omdat hij geen geschikte kookboeken vond, ging hij zelf aan de slag met plaatjes uit biebboeken en later met de digitale camera. Tot aan zijn pensioen in 2018 werkte hij aan het kookboek. Ook bracht hij cliënten in het project ‘Vet leven’ (in de zin van gaaf) bij wat gezonde voeding is.  |

Hoera, ik kook! Door Nico Luitwieler, uitgave Cavent. Prijs € 26,45.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!