Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Radio-interview met kinderen van verstandelijk beperkte ouders

13 september 2023 Redactie Klik Geen reacties

Hoe is het om op te groeien als je als kind al slimmer bent dan je ouders? In een uitzending van radioprogramma De Publieke Tribune die online is terug te luisteren, sprak Coen Verbraak met drie vrouwen die kind zijn van ouders met een verstandelijke beperking.

Opgroeien bij ouders met een verstandelijke beperking kan heel ingrijpend zijn, met name voor kinderen die zelf geen verstandelijke beperking hebben. Zij blijven vaak ongezien, omdat zij zelf misschien geen probleemgedrag vertonen of omdat hun ouders vaak niet bekend zijn bij de hulpverlening.

Ook zijn leerkrachten, zorgverleners en andere professionals die in contact komen met deze kinderen vaak onvoldoende op de hoogte van de thuissituatie. Deze kinderen missen hierdoor vaak een thuissituatie waarin ze veilig en gezond kunnen opgroeien.

In een uitzending van De Publieke Tribune op zaterdag 9 september sprak Coen Verbraak hierover met Jolanda Doornbos (1983) die opgroeide onder de rook van Rotterdam bij ouders met een licht verstandelijke beperking en hierover het boek Beperkt Volmaakt schreef, dat gebaseerd is op Jolanda's eigen jeugd. En hij praatte met Vianna Spang (1994) uit Emmen, die al sinds hele jonge leeftijd mantelzorger voor haar ouders en jongere broertje, die alledrie zwakbegaafd zijn. Lucie Kessens (1961) vertelt eveneens in de uitzending hoe zij als enig normaal begaafd kind tussen zwakbegaafde ouders, broers en zussen opgroeide. Het gezin maakte samen met andere 'onmaatschappelijken' deel uit van een woonexperiment in het Haarlemse Parkwijk genaamd 'de Woonschool'. Over onder meer Lucie’s jeugd schreef haar vriendin Christel Jansen het boek De Woonschool.  |

De uitzending ‘Slimmer dan je ouders’ van De Publieke Tribune is terug te luisteren op de website van NPO Radio 1.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!