Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Prader-Willihuis opnieuw onder vuur

2 oktober 2015 Door de redactie Geen reacties

Oud-medewerkers van het Prader Willi-huis hebben voor Omroep Friesland verklaard dat bewoners stelselmatig worden mishandeld. Ouders en betrokkenen bij het huis, dat momenteel al onder verscherpt toezicht staat, zeggen de signalen niet te herkennen en spreken over ‘rancune’.

In het Prader Will-huis wonen jongeren en jongvolwassenen met het Prader-Willi Syndroom. De kleinschalige woonvorm is een initiatief van ouders met een dochter met het zeldzame syndroom, dat onder meer gepaard gaat met een onverzadigbare eetlust en een trage stofwisseling. De oud-medewerkers beschuldigen met name de vader van mishandeling en spreken van angst onder bewoners.

Straf
Volgens de drie oud-medewerkers zou er een cultuur heersen van ‘de bewoners eronder krijgen’ met straffen, zoals het onthouden van eten en kinderen in het zwembad gooien. Ook zouden kinderen instructies krijgen wat ze thuis bij hun ouders wel of niet mochten vertellen.

Een van de ouders zei in een uitzending over deze beschuldigingen dat ze dit nieuws niet geloven. Ze geloven dat er sprake is van rancune, en zeggen er zeker van te zijn dat hun kind veilig is in het Prader-Willihuis.

Het Prader Willi-huis kwam recent ook onder verscherpt toezicht van de Inspectie. Lees daarover ook 'Prader Willi-huis gewaardeerd en toch veroordeeld'. Bekijk de uitzending van Omroep Friesland waarin een ouder reageert op de uitspraken van de oud-medewerkers.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!