Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Podcast Klik: Dwang in de gehandicaptenzorg: bepalen of begeleiden?

21 februari 2024 Redactie Klik Geen reacties

Begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking is een vak. Want het is soms balanceren tussen het respecteren van iemands eigen regie en proberen bij te sturen bij bijvoorbeeld schadelijk gedrag. Hoe voorkom je daarbij dat je als begeleider te veel bepaalt? In aflevering 12 gaat orthopedagoog Lot de Swart hierover in gesprek met jurist Brenda Frederiks en met Loes den Dulk van stichting Raad op Maat.

In de twaalfde aflevering van de podcast van kenniscentrum en vakblad Klik bespreken we hoe je als begeleider in de gehandicaptenzorg dwang kunt voorkomen, die al dan niet ongemerkt soms in het werk sluipt. Gespreksleider en orthopedagoog Lot de Swart schreef zelf een column in Klik 1 over het al dan niet te veel bepalen als begeleider. Ze legt dilemma’s in de zorg voor aan Brenda Frederiks, jurist in de langdurige zorg en de nieuwe columnist van Klik op dit gebied, en Loes den Dulk, die al jaren werkt aan de rechten van cliënten met haar stichting Raad op Maat.

brendalotloespodcast12klein

Lot (midden) in gesprek met Brenda (links) en Loes (rechts)

Beluister de hele aflevering:

Lees meer over de Klik podcast via www.klik.org/podcast of beluister deze via je favoriete podcastapp en abonneer je om op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen.  |

Lees ook een verslag van Klik van een cursus rechten van cliënten door Brenda Frederiks en Loes den Dulk.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!