Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Pluryn sluit per direct zwembad voor mensen met een beperking

24 januari 2024 Redactie Klik Geen reacties

Dat het zwembad op Pluryn-locatie De Winckelsteegh in Nijmegen verouderd was, wisten medewerkers, ouders en cliënten wel. Maar dat het zwembad half januari definitief de deuren sloot, kwam voor hen geheel onverwacht. 

Op de Pluryn-website staat: ‘De afdeling Bouw & Techniek van Sportfondsen Nederland adviseerde begin januari van dit jaar om het zwembad van locatie De Winckelsteegh in Nijmegen zo snel mogelijk te sluiten, in verband met constructieve en installatietechnische gebreken.’

Dus kunnen de vele cliënten die er zwommen hier nu niet meer terecht, tot grote ontsteltenis van ouders en medewerkers. Het bad was juist specifiek bedoeld voor mensen met een beperking en beschikte onder meer over tilliften. Ook een zwemschool maakte gebruik van het bad bij De Winckelsteegh. Het contract daarvoor was gewoon verlengd.

Meerdere ouders zochten contact met De Gelderlander om hun verhaal te doen. Een moeder zei: “Met de sluiting van het zwembad ontneem je ze zoveel. (…) Hun wereldje is vaak al zo klein, er zijn weinig activiteiten en een deel van de bewoners komt nooit van het terrein af. Daarin was het zwembad heel belangrijk.”

Pijnlijk
Wat de zaak extra pijnlijk maakt, is dat de raad van bestuur van Pluryn anderhalf jaar geleden al wist dat er een grondige renovatie van het zwembad nodig was, anders zou het bad eind 2023 moeten sluiten. Dit werd alleen niet gedeeld met andere belanghebbenden.

Het bestuur realiseerde zich dat een volledige renovatie geen optie was, gezien de financiële situatie van de zorgorganisatie. Om de veiligheid van de zwembadgebruikers wel te kunnen garanderen is alleen het hoogstnoodzakelijke onderhoud gedaan.

Miscommunicatie
Een woordvoerder van Pluryn verklaart aan De Gelderlander dat er sprake was van miscommunicatie, omdat personeel, cliënten, ouders en huurder (de zwemschool) hiervan niet eerder op de hoogte werden gesteld. Toen Pluryn in december 2023 ontdekte dat er iets moest gebeuren, was het eigenlijk al te laat.

Een expert van Sportfondsen Nederland heeft op verzoek van de zorgorganisatie nogmaals gekeken of het bad wat langer open kon blijven, maar die kwam met het advies per direct te sluiten. Dat heeft Pluryn dus gedaan.

Alternatieven
De zorgorganisatie is nu op zoek naar alternatieven, zonder dat daarvoor een volwaardig zwembad hoeft te worden geëxploiteerd. Men denkt aan een kleinschalig therapeutisch behandelbad. De gedupeerde cliënten krijgen momenteel andere vormen van beweging aangeboden.  |

Lees ook een bericht uit Klik over de dreigende sluiting van een aantal zwembaden voor cliënten bij Lunet Zorg in Eindhoven. Een definitief besluit is hier nog steeds niet genomen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!