Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Pakket voor treinreizigers met een licht verstandelijke beperking

8 februari 2023 Redactie Klik Geen reacties

De trein is er voor iedereen, dus moet ook iedereen kunnen reizen met de trein. Toch is dat voor mensen met een licht verstandelijke beperking soms lastig om te doen. Daarom heeft de NS het TreinTrainPakket ontwikkeld. 

De bedoeling is dat mensen met een licht verstandelijke beperking na deze training zelfstandig met de trein kunnen reizen. Het trainingspakket is samen met diverse organisaties – waaronder Steffie en MEE - ontwikkeld, en ook mensen met een licht verstandelijke beperking waren erbij betrokken.

Het TreinTrainPakket bestaat uit 5 onderdelen:

  1. Een Steffie-site met uitleg over het reizen met de trein in verschillende modules; deze zijn online voor iedereen beschikbaar.
  2. Een speciale Steffiefolder met veel beeld en weinig tekst.
  3. Een virtual reality game, gemaakt door Vitasys, om te oefenen hoe je kunt reizen met openbaar vervoer. Gaandeweg de game kom je steeds uitdagender situaties tegen, zoals vertraging of het missen van de trein.
  4. Een hulpkaart die optioneel ingevuld kan worden. Deze is er voor reizigers die niet altijd goed uit hun woorden kunnen komen, zeker als een situatie lastig is. De kaart geeft een NS-medewerker uitleg over hoe hij of zij het beste kan helpen als er iets is.
  5. Een korte ervaringsreis op een NS-station in de buurt, inclusief rondleiding en een stukje treinreizen. Ook kunnen vragen worden gesteld aan een NS-medewerker.

Wouter Koolmees, president-directeur van NS, heeft de pakketten overhandigd aan de eerste vijf scholen en zorginstellingen die hiermee aan de slag gaan. Dat zijn de STERKplaats Utrecht, Kranenburg Praktijkonderwijs uit Utrecht, Esdégé-Reigersdaal uit Heerhugowaard, Brede Zorgschool De Cambier uit Tiel en VSO Herenwaard uit Rotterdam.

De organisaties mogen twee maanden gebruikmaken van de pakketten, waarna die worden doorgegeven aan weer vijf andere instellingen of VSO-scholen. Werk je bij een instelling voor mensen met een licht verstandelijke beperking of op het voortgezet speciaal onderwijs en heb je interesse in het pakket, dan kun je contact opnemen via: programma.toegankelijkheid@ns.nl.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!