Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ook voetballers met beperking spelen voortaan bij profclub

13 februari 2019 Door de redactie Geen reacties

Het is de ultieme droom voor vrijwel iedere jongen of meisje met een passie voor voetbal: spelen bij Ajax, FC Groningen of NAC. Tenminste, als ze gezond zijn. Want voor kinderen met een handicap is het lokale G-voetbalteam vaak het hoogst haalbare. Met de Bijzondere Eredivisie komt daar verandering in.

Met de Bijzondere Eredivisie, een initiatief van de Nederlandse stichting voor het gehandicapte kind (NSGK) kunnen ook voetbaltalentjes met een handicap voortaan uitkomen voor een Eredivisieclub. De nieuwe competitie is mogelijk dankzij een gift van de VriendenLoterij. Ambassadeur Johnny de Mol verraste NSGK vorige week met een cheque van € 938.000 voor het project.

Buitenspel
In Nederland zijn naar schatting 250.000 gehandicapte kinderen en jongeren. Zij staan vaak letterlijk en figuurlijk buitenspel. Terwijl het voor hen juist extra belangrijk is om te sporten, want sport versterkt je gezondheid, zelfredzaamheid en zelfvertrouwen. En door samen te sporten leer je vriendjes en vriendinnetjes kennen, heel belangrijk voor een groep die bovengemiddeld vaak eenzaam is. Maar de sportparticipatie onder mensen met een handicap is laag.

Door de Bijzondere Eredivisie wordt het ook voor deze kwetsbare jonge mensen mogelijk om te dromen van voetballen voor een profclub. Clubs als Ajax, De Graafschap, FC Groningen en NAC nemen elk een G-team uit hun regio onder hun hoede. Deze teams meten hun krachten in een meerjarige competitie. Zo krijgen ook jongeren met een handicap de kans om te dromen, het beste uit zichzelf te halen, te groeien en te schitteren, aldus de NSGK.


Tv-programma
Door de competitie moet het G-voetbal een impuls krijgen, ook door de aandacht ervoor in een nieuw tv-programma dat wordt uitgezonden door KRO-NCRV op NPO1. Lees meer hierover op de website van producent Skyhigh tv.

Het streven is dat de competitie volgend seizoen zal starten voor een periode van minimaal drie jaar. In die tijd worden sponsors gezocht om er een blijvende competitie van te maken. Acht Eredivisieclubs hebben al toegezegd om mee te doen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!