Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onrust in gehandicaptenzorg door uitstellen vaccinaties

28 januari 2021 Door de redactie Geen reacties

Aanvankelijk zouden medewerkers in de gehandicaptenzorg in januari gevaccineerd worden tegen het COVID-19-virus, maar dit is inmiddels doorgeschoven naar februari. Onbegrijpelijk, oordeelt vakbond FNV. Maar de kans is zeer klein dat het eerder gaat gebeuren nu er minder vaccins van AstraZeneca (bedoeld voor de zorgmedewerkers) naar Nederland komen.

Karim Skalli, FNV-bestuurder Zorg & Welzijn, stelt dat de 180.000 werknemers in de gehandicaptensector door de overheid steeds achteraan in de rij worden geplaatst. “Eerst bij het uitdelen van de persoonlijke beschermingsmiddelen, vervolgens bij het testen en nu weer bij het vaccineren.”

De bond krijgt verontrustende signalen binnen van leden die werkzaam zijn in de VG-sector. Vooral op locaties waar bewoners door corona-uitbraken beperkt worden in hun bewegingsvrijheid, is volgens Skalli sprake van toenemende agressie jegens medewerkers. Dit benadrukt het belang van snel vaccineren, waardoor medewerkers hun werk veiliger kunnen doen en cliënten meer bewegingsvrijheid krijgen.

Nederland zou 4,5 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin ontvangen. Door problemen met de productie worden dit er slechts 1,8 miljoen. Ook van dit vaccin zijn per persoon twee prikken nodig voor een goede bescherming tegen corona. Er gaan nu geluiden op om de tijd tussen de twee vaccinaties op te rekken naar zo’n zes weken. Dan zou er minder geschoven hoeven te worden in het vaccinatieprogramma dat de overheid heeft opgesteld.

FFP2-maskers
Omdat de Britse variant van het coronavirus aan een opmars in Nederland is begonnen, hebben CNV, FNV, NU91 en V&VN er bij het RIVM op aangedrongen de richtlijn voor het gebruik van beschermende maskers aan te passen. De organisaties willen dat alle zorgmedewerkers preventief gebruik moeten kunnen maken van FFP2-maskers. Deze bieden voldoende bescherming en zijn goed getest. De FFP2-maskers mogen nu nog alleen gebruikt worden bij behandeling met een hoog risico van cliënten die (mogelijk) zijn besmet met COVID-19. Er is voldoende voorraad van deze maskers in Nederland. Het RIVM heeft aangegeven te gaan kijken naar een herziening van de richtlijn.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!