Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onrust in Emmen

1 mei 2007 Door de redactie Geen reacties
Buurtbewoners in de wijk Parc Sandur in Emmen zijn de overlast zat van het woonproject voor licht verstandelijk gehandicapte jongeren, waarover wij in KLIK van oktober 2006 berichtten.

Bewoners van naburige huizen hebben veel geluidsoverlast, en soms zijn de cliënten van de Trans ronduit agressief. De begeleiders zouden onvoldoende of niet ingrijpen, aldus een buurman. De buurtbewoners hebben de politie ingeschakeld en een ultimatum gesteld. Ze dreigen met een proces als er op 16 mei geen voor hen aanvaardbare oplossing is.

Plan van aanpak
De Trans is bezig met een plan van aanpak voor het project. Eén bewoner is ondertussen verhuisd. De instelling betreurt de situatie net zo als de betrokken wijkbewoners, aldus directeur Blacquière. “Wonen in een wijk is aan bepaalde gangbare en algemeen gewaardeerde spelregels en grenzen gebonden. Het is onder meer de taak van de Trans om cliënten te leren zich die spelregels eigen te maken, en hen te ondersteunen om binnen die grenzen te functioneren. In Parc Sandur is dat niet goed gegaan en heeft er te lang een periode van overlast voor buurtbewoners bestaan.” Te lang, omdat de Trans vasthield aan de begeleidingswens van cliënten, en omdat geen andere woonplek voorhanden was.

De situatie is volgens Blacquière “weer beheersbaar” geworden. Kans op herhaling zou klein zijn, maar de buurtbewoners hebben daar vooralsnog weinig vertrouwen in. De Trans zal op 16 mei een plan van aanpak presenteren.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!