Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek naar inzet HUME en zorgrobot SARA

5 juni 2024 Redactie Klik Geen reacties

Voor het eerst wordt de HUME – een technologie die stress en spanning vroegtijdig kan detecteren – wetenschappelijk onderzocht in combinatie met zorgrobot SARA. De samenwerkende partners in dit onderzoek zijn Ipse de Bruggen, Zorggroep Elde Maasduinen, het LUMC en VGZ Zorgkantoor.

In een gezamenlijke verklaring geven de partijen aan dat het onderzoek zich zal richten op het evalueren van de impact op het gebruik van de HUME in combinatie met SARA de zorgrobot. Deze robot biedt ondersteuning bij mobiliteit en sociale interactie op de kwaliteit van leven van cliënten met onbegrepen gedrag. Daarnaast wil men onderzoeken of de inzet van SARA de werkdruk van begeleiders vermindert.

Geen vervanging van zorg
Alle partijen zijn erg benieuwd naar de impact die dit soort innovatieve technologieën hebben op de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook stellen zij dat het om hulpmiddelen gaat, die dus niet als vervanging van warme, menselijke zorg dienen.

De uiteindelijke onderzoeksresultaten zullen breed worden gedeeld binnen de zorgsector.

Eerdere test
Bij Koraal is vorig jaar een test gedaan met zorgrobot Ivy. Die werd onder meer ingezet bij cliënte Debby, die in een woongroep woont voor mensen met voornamelijk een matig verstandelijke beperking en complex gedrag. Haar persoonlijk begeleider Daisy zag op de Dag van de Zorgtechnologie dat Debby zich aangetrokken voelde tot het kleine robotje. Tijd om uit te proberen of Ivy zou kunnen helpen bij het inzichtelijk maken van de dagstructuur en bij het geven van aandacht.

Ivy werd op helemaal op Debby geprogrammeerd. De robot helpt haar herinneren aan dagelijke zaken als tandenpoetsen, ontbijten en op tijd naar bed gaan. Maar ook afspraken die eens in de week voorbijkomen geeft ze door aan Debby. Bijvoorbeeld dat ze op woensdag een blikje energy mag drinken. En wil Debbie even lachen, dan vertelt Ivy een mop. Overigens werd Ivy al snel omgedoopt tot Pikachu, want dat vond Debbie veel leuker.

Helpt bij overzicht houden
Daisy kan voorzichtig concluderen dat het robotje goed werkt voor Debbie. Normaal hangt ze erg aan haar persoonlijk begeleider, zodat ze van slag raakt als Daisy geen dienst heeft. Met Ivy komt ze veel beter de dag goed door als Daisy er niet is. En ze helpt haar goed bij het overzicht houden op wat er om haar heen gebeurt en wat er nog op het programma staat.  |

Klik schreef eerder over de ervaringen die begeleiders van Philadelphia opdeden met de slimme sok van HUME.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!