Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek naar Inspectie gezondheidszorg

4 april 2012 Door de redactie Geen reacties

Minister Edith Schippers (Vws) heeft Winnie Sorgdrager (voormalig minister van justitie, nu lid van de Raad van state) gevraagd onderzoek te doen naar dossiers en de afhandeling daarvan door de Inspectie voor de gezondheidszorg (Igz). Schippers wil met dit onderzoek het vertrouwen in de Inspectie herstellen.

Op dit moment ontbreekt het aan vertrouwen, dat erkent de Inspectie zelf ook. De Igz is de laatste tijd veel in het nieuws vanwege de trage afhandeling van dossiers en gebrek aan klantvriendelijkheid. De Nationale ombudsman en Tros radar hebben in een zwartboek recent talloze klachten over de Igz verzameld.

Robuust genoeg?
Er is al een ander onderzoek gaande, om uit te zoeken of de Inspectie robuust genoeg is om te voldoen aan de eisen die Schippers in haar 'Toezichtvisie' stelt aan een moderne handhavingsorganisatie. De minister vindt dat de Igz daadkrachtig, proactief en klantvriendelijk moet zijn, en de zaken vlot moet afhandelen. Meldingen mogen niet langer open staan dan 1 jaar, tenzij daar goede redenen voor zijn.

Duidelijk
Verder moet de Igz duidelijk aangeven waar ze over gaat. Wanneer een zaak niet bij de IGZ thuishoort, moet de melder adequaat door worden doorgeleid naar de juiste instantie.

Bij beide onderzoeken zullen zowel patiënten als vertegenwoordigers van het zorgveld nauw worden betrokken.

Lees de brief van Schippers over het onderzoek naar de Inspectie op de site van het ministerie

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!