Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek naar en coronavaccinaties bij volwassenen met downsyndroom

15 februari 2021 Door de redactie Geen reacties

Wereldwijd wordt wetenschappelijk onderzoek naar Covid en downsyndroom goed gecoördineerd. Hierdoor was eind vorig jaar al bekend dat volwassenen met downsyndroom bevattelijker zijn voor het virus en er zieker van kunnen worden. Inmiddels is daardoor besloten dat volwassenen met het syndroom van Down met spoed worden gevaccineerd. Ook start er onderzoek naar de afweerreactie op het COVID-19 vaccin bij deze mensen.

Eerder schreven we bij Klik al over het hogere sterftecijfer bij corona bij mensen met een verstandelijke beperking. Daarbij werd ook internationaal onderzoek aangehaald waaruit bleek dat dit sterftecijfer bij mensen met het syndroom van Down nog hoger lag. Volwassenen met Downsyndroom blijken niet alleen een verhoogd risico te hebben op besmetting met COVID-19. Na de besmetting is ook de kans op complicaties en zelfs op overlijden groter dan bij mensen zonder Downsyndroom.

Begin dit jaar is daarom de stichting Downsyndroom samen dr. Louis Bont (kinderarts en hoogleraar luchtweginfecties UMC Utrecht) een actie begonnen om volwassenen met downsyndroom snel te laten vaccineren. De lobby heeft als effect dat nu ook volwassenen met downsyndroom die bij hun ouders of begeleid zelfstandig wonen met spoed worden gevaccineerd.

Kinderen met downsyndroom zijn overigens niet bevattelijker voor corona en worden niet zieker in vergelijking met andere kinderen. Het vaccin is ook nog niet voor kinderen goedgekeurd. Toch ontdekte kinderarts Louis Bont in een eerder onderzoek rond luchtwegvirussen dat kinderen met Down wel een hogere kans hebben op luchtweginfecties.

Inmiddels is dus duidelijk dat mensen met downsyndroom verhoogd risico hebben om te overlijden aan COVID-19. “Dit komt mogelijk omdat ze het virus niet goed kwijtraken, maar zou ook kunnen komen door een overmatige afweerreactie op het virus”, vertelt Louis. “Vanwege die kwetsbaarheid hebben mensen met down syndroom het COVID-19-vaccin hard nodig, maar er zijn redenen om te twijfelen aan het succes van deze vaccinatie.”

Onderzoek naar werking
Vanwege die twijfel start ZonMw in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen met het RIVM ook een aantal onderzoeken naar de werking van de COVID-19-vaccins op een aantal kwetsbare groepen, waaronder patiënten met immuunstoornissen en mensen met Downsyndroom. Het UMC Utrecht gaat onder leiding van Louis Bont (kinderarts en hoogleraar luchtweginfecties) met andere Nederlandse onderzoekers en de Stichting Downsyndroom onderzoek doen naar de afweerreactie op het COVID-19 vaccin in deze populatie.

De huidige beschikbare vaccins zijn vooral bij relatief gezonde volwassenen onderzocht. Specifieke risicogroepen zoals mensen met Downsyndroom, worden maar deels in deze studies meegenomen. Hoewel de registratieautoriteiten de vaccins ook voor deze doelgroepen hebben goedgekeurd, is het volgens de onderzoekers wel goed om hier toch extra onderzoek naar te doen.

De onderzoekers willen vooral de immuunrespons van het vaccin bij patiënten met een minder goed functionerend immuunsysteem beter gaan begrijpen. En de onderzoekers willen achterhalen of het standaard vaccinatieschema voldoende is om COVID-19 te voorkomen bij mensen met het Downsyndroom of dat er, bijvoorbeeld, een extra vaccinatie nodig is.  |

Meer informatie over het onderzoek via de website van stichting Downsyndroom, het telefoonnummer: 06-50177982 of mail: pride-onderzoek@umcutrecht.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!