Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek: emoties makkelijker te herkennen met muziek

26 april 2011 Door de redactie Geen reacties

Mensen herkennen makkelijker vrolijke gezichten als ze vrolijke muziek horen. Dat is een van de conclusies van wetenschapper Jacob Jolij en studente Maaike Meurs van de afdeling Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Vooral mensen met autisme, die moeite hebben met het waarnemen van emoties, kunnen baat hebben bij het onderzoek.

Jolij en Meurs lieten proefpersonen vrolijke en droevige smileys detecteren, terwijl ze luisterden naar vrolijke of juist droevige muziek. Muziek bleek een grote invloed te hebben op wat de proefpersonen zagen: smileys die overeenkwamen met de muziek werden een stuk beter waargenomen. En de studie laat zien dat de invloed van muziek op waarneming zelfs nog verder gaat: zelfs als er geen smiley getoond werd, zagen mensen toch soms vrolijke gezichten als ze naar vrolijke muziek luisterden, en droevige gezichten als ze naar droevige muziek luisterden.

Volgens de onderzoekers is met name die laatste bevinding interessant. Jolij: "Het zien van dingen die er niet zijn, is toe te schrijven aan zogenaamde top-down processen in je brein. Bewuste waarneming berust voor een groot deel op die top-down processen: je brein vergelijkt voortdurend de informatie die via je ogen binnenkomt met wat verwacht wordt op grond van wat je van de wereld weet. Het resultaat van dat vergelijkingsproces is wat we uiteindelijk als werkelijkheid ervaren. Onze resultaten laten zien dat het brein die verwachtingen kennelijk niet alleen opbouwt op grond van ervaring, maar dus ook op grond van je stemming."

Lees het onderzoek van Jolij, J. & Meurs, M. (2011). Music alters visual perception

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!