Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe therapie na zuurstoftekort

11 juni 2008 Door de redactie Geen reacties
Twee nieuwe methoden helpen hersenschade voorkomen na zuurstofgebrek tijdens de geboorte: een koudhoud-pak, en het afremmen van een celdodend stofje. Onderzoekers in Utrecht hebben bewezen dat onderkoeling van baby’s in de eerste drie dagen na een geboorte met zuurstofgebrek, het risico op overlijden of ernstige handicaps verlaagt. De afdeling neonatologie van het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht gebruikte als eerste binnen zes uur na de geboorte een ‘afkoelingspak’. De baby wordt daarmee kunstmatig op een lichaamstemperatuur van 33,5 graden gehouden. Na drie volle dagen wordt de lichaamstemperatuur langzaam verhoogd naar 37 graden. Een baby die deze therapie onlangs onderging, maakt het goed. Over twee jaar kan pas worden vastgesteld of het kind verstandelijk en motorisch toch iets heeft overgehouden aan het zuurstofgebrek.

Een andere therapie om hersenschade te voorkomen na zuurstofgebrek tijdens de geboorte, wordt ontwikkeld in het Universitair medisch centrum in Utrecht Daar hebben onderzoekers ontdekt dat het remmen van de stof NF-kappa B schade in de hersenen tegengaat. Bij pasgeboren ratten met een kunstmatig opgewekt zuurstoftekort is de hersenschade met 80% te verminderen. Medisch bioloog Cora Nijboer bewijst dat in haar promotieonderzoek. Het duurt nog jaren voor haar onderzoek leidt tot therapie voor baby’s. Eén tot zes pasgeborenen per duizend baby’s lijdt aan zuurstofgebrek tijdens de geboorte, doordat de navelstreng dichtklapt of zich om de babynek wikkelt. Hersenschade leidt vaak tot spasticiteit of epileptische aanvallen. De nieuwe therapie “is een ongelofelijk goed middel voor de behandeling van hersenschade bij pasgeborenen,” vindt Nijboer.
Nijboer blokkeerde met veel succes de stof NF-kappa B in de hersenen van pasgeboren ratjes waarbij kunstmatig zuurstoftekort was opgewekt. In de hersenen van onbehandelde ratjes is een groot gat zichtbaar. Bij ratjes waar NF-kappa B is uitgeschakeld, vermindert de schade met 80%. Zonder NF-kappa B gaan hersencellen na zuurstoftekort niet over tot celdood.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren