Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe post mbo-opleiding over autisme

10 februari 2020 Door de redactie Geen reacties

Een cliënt die ‘uit het niets’ door het lint gaat. Of voor de zoveelste keer vraagt: ‘Wanneer komen m’n ouders?’ Is dat nou autisme? En zo ja, wat moet je ermee als mbo-hulpverlener? In september start hiervoor de eerste post-mbo opleiding over autisme. Docent Hilde Zevenbergen ontwikkelde deze opleiding voor de RINO Groep.

Als mbo-verpleegkundige, sociaal pedagogisch werker of activiteitenbegeleider kon je je tot voor kort niet specialiseren via een post-mbo opleiding autisme. Voor hbo-ers is er al wel langere tijd een specialisatie over autisme, terwijl ook mbo-ers te maken krijgen met autistische cliënten, bijvoorbeeld in de gehandicaptenzorg.

Docent Hilde Zevenbergen vertelt over de nieuwe post-mbo opleiding autisme op de website van de RINO Groep: “In de gewone opleidingen gaat het misschien een dagje over autisme. Verder moet je de kunst afkijken van collega’s. Of hopen dat je af en toe een opvoedkundig specialist spreekt, die uitlegt waarom bepaald gedrag voortkomt uit autisme. Of waarom consequent zijn en activiteiten visualiseren zo belangrijk zijn. Maar daarin moet je je toch ook gewoon kunnen bijscholen?”

Hilde is orthopedagoog voor mensen met autisme en een verstandelijke beperking en schrijft hierover ook artikelen voor Klik. Ze is ook al twintig jaar betrokken bij de post-hbo opleiding autisme van de RINO Groep.

Waarom deze oude rot in het vak de komst van een autisme-opleiding voor begeleiders belangrijk vindt? “Als iemand een dubbele beperking heeft, staat autisme bijna altijd voorop,” zegt Hilde. “Het is echt anders of je met een cliënt werkt die alleen een verstandelijke beperking heeft, of ook autisme.”

Samen met klinisch psycholoog en autisme-deskundige John van Daal hoopt ze dat over te brengen. De opleiding is ontwikkeld voor mbo-professionals die werken met zowel verstandelijk beperkte als normaal begaafde mensen met autisme.  |

Lees een uitgebreid interview met Hilde Zevenbergen over de nieuwe post-mbo opleiding autisme op de website van de RINO.
Lees meer over de opleiding zelf op www.rinogroep.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!