Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mensen met beperking kunnen hun ervaringen bij stemmen melden

20 maart 2018 Door de redactie Geen reacties

Het College voor de Rechten van de Mens is toezichthouder op de naleving van het VN-verdrag Handicap. In dat verdrag staat onder meer dat iedereen (met of zonder beperking) zonder obstakels moet kunnen stemmen. Het college wil graag weten hoe het stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen voor mensen met een beperking is gegaan. Positief of negatief?

Bij het meldpunt Onbeperkt Stemmen kun je op meerdere manieren doorgeven hoe jouw ervaring was. Dat kan


Voor velen voelt het misschien logisch om melding te maken van zaken die niet goed liepen, maar het meldpunt is bedoeld voor álle ervaringen, dus ook de positieve. Wie weet zitten er wel oplossingen bij waar andere stembureaus van kunnen leren.


Recht op hulp
Het meldpunt kan ook bekijken of de medewerkers van de stembureaus de regels kennen. Want bijvoorbeeld mensen die blind of slechtziend zijn hebben recht op hulp in het stemhokje.

Overigens gaat het niet alleen om je ervaringen in het stemlokaal, je kunt ook klachten of juist positieve zaken melden met betrekking tot informatie over de verkiezingen, informatie over politieke partijen of het stembiljet.


Hulp in stemhokje
De burgemeester van Woerden, Victor Molkenboer, maakte zich vorige week – al is het nu nog bij Kieswet verboden –hard voor hulp aan mensen met een verstandelijke beperking in het stemhokje. Hij beroept zich op het VN-verdrag over gelijke rechten voor iedereen. Molkenboer stelt: mensen met een fysieke beperking mogen wel geholpen worden, waarom die andere groep dan niet?

Hij wilde deze hulp in zijn gemeente toestaan, maar dat zorgde voor een conflict met de Kiesraad. Omdat hij landelijk zoveel steun kreeg, onder andere van belangenorganisatie LFB, heeft het ministerie hem nu gevraagd samen met zorgorganisaties mee te denken hoe de huidige wetgeving hierop is aan te passen.  |


Lees ook:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!