Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Medewerkers Hartekamp praten niet mee

24 april 2007 Door de redactie Geen reacties
Bij de Hartekamp in Heemstede gaat een hoop veranderen. Ten eerste gaan zo’n 100 bewoners (onder begeleiding) in huizen in steden en dorpen wonen. 

Ten tweede komt er op het eigen landgoed een gloednieuwe woonwijk voor een kleine 200 ernstig verstandelijk gehandicapten. En tot slot zal voor zoveel mogelijk cliënten volledige dagbesteding in moderne voorzieningen worden gerealiseerd. Verwacht wordt dat de totale bouwplannen eind 2011 zullen zijn afgerond.

Bijeenkomst
Zo’n ingrijpende verandering vraagt om tijdige en goede communicatie met betrokkenen en belanghebbenden. Daarom werden er onlangs bijeenkomsten gehouden in café De Toekomst, een tot bruin café omgetoverde ruimte in de aula van de Hartekamp. Personeelsleden kregen in een brochure een dringende oproep om mee te praten.

Bedroevende opkomst
Toch bleef negentig procent (!) van het personeel weg, wat ook inhield dat het gros van de uitgenodigde cliënten afwezig was. Vanwaar deze bedroevende opkomst? Enkele medewerkers spreken van “voldongen feiten” en noemden de bijeenkomsten “mosterd na de maaltijd.” Anderen zijn bevreesd dat de bijeenkomsten voor ‘onrust’ zouden zorgen bij hun cliënten, en dus bleven ze met de bewoners thuis. Weer anderen durfden niet uit te komen voor hun mening, of waren afgehaakt omdat “de plannen toch steeds weer veranderen.”

Teleurgesteld
Marjan van der Klauw, adjunct-divisiemanager en één van de organisatoren van café De Toekomst, is teleurgesteld: “Bij het veranderingsproces willen we zoveel mogelijk medewerkers betrekken. We zijn nu blijven steken op zo’n tien procent. Dat zal anders moeten. Hóe weet ik nog niet.”

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!