Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Madeliefde koppelt mensen met een verstandelijke beperking

16 november 2022 Door de redactie Geen reacties

In de volksmond wordt al gesproken over een soort Tinder voor mensen met een verstandelijke beperking in Belgisch Limburg, maar het nieuwe initiatief Madeliefde werkt toch wel een beetje anders. Aan de hand van datingprofielen worden cliënten aan elkaar gekoppeld en samen uitgenodigd voor een ontmoeting in een praatcafé.

Madeliefde is opgezet door vijf zorginstellingen in de Vlaamse provincie Limburg. Hun doel: mensen met een verstandelijke beperking verbinden. Volgens de organisatoren is het vinden van een relatie voor mensen met een verstandelijke beperking lastig. Zo zijn velen vaak afhankelijk van hun begeleiders om ergens te komen. En ook is niet iedereen even digivaardig, waardoor online contact leggen met iemand niet altijd eenvoudig is.

Daarom vraagt Madeliefde begeleiders om samen met de cliënt een profiel in te vullen en dit naar de de organisatie te mailen. Aan de hand van vragen kun je aangeven wie je bent, wat je hobby’s zijn en wat je voor soort contact je zoekt. Want niet iedereen is per se uit op een relatie of seks. Gewoon iemand vinden waar het goed mee klikt en waar je af en toe mee gaat winkelen, sporten of naar de film gaat is voor velen ook al genoeg.

Koppelaars van de organisatie kijken welke twee cliënten samen een match vormen. Als er genoeg matches zijn, wordt een praatcafé georganiseerd, waar de koppels elkaar dan kunnen ontmoeten. Er is daar ondersteuning aanwezig, bijvoorbeeld om het gesprek gaande te houden als dat wat stroef verloopt.

In een radiointerview met de VRT zegt pedagoge Stephanie Partoens van Covida vzw dat veel cliënten maar een klein kringetje hebben, waarin ze contacten kunnen opdoen. Door Madeliefde wordt die kring een stuk groter, die beslaat de hele provincie Limburg. En de voorpret voor een ontmoeting in het praatcafé is ook al een ervaring op zich, stelt ze: “Een kappersbeurt, nadenken over wat je aantrekt en je mooi opmaken, die belevenis alleen gaat hen al heel gelukkig maken.”  |

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!