Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Liever strips dan pictogrammen

6 februari 2012 Door de redactie Geen reacties

Stripverhalen zijn voor mensen met een verstandelijke beperking makkelijker te begrijpen dan verhalen met pictogrammen. Ze zijn ook leuker, wat hen motiveert om te lezen. Dit staat in een onderzoek naar de meerwaarde van informatieoverdracht via stripverhalen aan mensen met een verstandelijke beperking.

De Lfb, belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking en Lsr, landelijke steunpunt (mede)zeggenschap, onderzochten dit samen. Bij dertig mensen zijn interviews afgenomen door een interviewer met een verstandelijke beperking van de Lfb en een medewerker van het Lsr.

Stripverhalen worden in Nederland nog relatief weinig gebruikt bij voorlichting. In veel buitenlanden is dat al veel gebruikelijker. Zo wordt in ontwikkelingslanden gebruik gemaakt van stripverhalen bij gezondheidsvoorlichting aan mensen die niet of niet goed genoeg kunnen lezen. Dat geldt ook voor nogal wat mensen met een verstandelijke beperking. Voor het onderzoek zijn twee verhalen gemaakt: over reizen met de ov-chipkaart en over regie over je eigen leven. Beide thema's zijn uitgewerkt in een verhaal met pictogrammen en een stripverhaal.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat veel deelnemers aan het onderzoek een stripverhaal eerder zelfstandig begrepen. Ook voor mensen die het verhaal niet zelfstandig begrepen, was het stripverhaal een goed hulpmiddel om samen de informatie door te nemen. Omdat het leuker en makkelijker is, lijkt een stripverhaal ook te stimuleren tot lezen.

Herkenning
Vrijwel alle testpersonen waren enthousiast over de kleuren en de figuren die in de stripverhalen gebruikt zijn. Het nodigt uit en motiveert de informatie tot zich te nemen. Men kan zich in een verhaal herkennen. 'Dat poppetje in het verhaal doet en kijkt hetzelfde als ik. Daardoor snap ik het beter,' was één van de reacties van een geïnterviewde deelnemer.

Iemand die een stripverhaal over de ov-chip in de bus snapte zei: 'Ik zie er normaal uit maar snap vaak dingen niet. Daarom laat ik vaak over me heen lopen. Maar deze strip is geweldig! Ik moet binnenkort gaan reizen met de ov-chipkaart maar ik snap er helemaal niets van. Met deze strip wel. Die zou ik zo mee kunnen nemen en dan stap voor stap lezen wat ik moet doen.'

Nuttig
De meeste mensen met een verstandelijke beperking die een beetje kunnen lezen, doen dat vaak met behulp van pictogrammen. Het zou leuk en nuttig zijn, aldus de onderzoekers, als er meer stripverhalen zouden komen voor deze doelgroep. In ieder geval voor verhalen die voorlichtingswaarde voor een langere termijn hebben.

Download op de site van de Lsr het rapport 'Onderzoek naar informatieoverdracht via stripverhalen aan mensen met een verstandelijke beperking' en een informatiekaart met een samenvatting.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!