Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Licht doet ouderen goed

11 juni 2008 Door de redactie Geen reacties
Demente bejaarden die dagelijks in goed verlichte ruimten zitten, hebben minder last van depressieve buien en een slecht humeur. Veel licht remt ook de verstandelijke achteruitgang.

Bij mensen met dementie raakt de biologische klok van slag: ze slapen ’s nachts slechter en gaan vaak dolen. Overdag halen ze het slaaptekort in. Onderzoekers van het Nederlandse Instituut voor neurowetenschappen (Nin) in Amsterdam hebben geprobeerd met extra licht de biologische klok weer gelijk te krijgen. Bijna tweehonderd demente bejaarden deden mee aan het onderzoek. De gemiddelde leeftijd was 86 jaar. In een deel van de dagverblijven in de tehuizen hingen de onderzoekers extra veel tl-buizen op. In een ander deel van de ruimten bleef de verlichting zwak. De buizen brandden van negen uur ’s morgens tot zes uur ’s avonds. Met vragenlijsten werden de effecten in kaart gebracht. Conclusie: overmatig licht remt de cognitieve achteruitgang met 5 procent. Depressieverschijnselen namen met 19 procent af, terwijl de demente bejaarden 53 procent meer dingen zelf konden doen, zoals brood smeren. Onderzoeker Eus van Someren van het Nin: “Demente bejaarden krijgen medicijnen met allerlei bijwerkingen zoals misselijkheid, duizeligheid en maag-darmklachten. Met veel licht is hetzelfde te bereiken zonder die bijwerkingen.”

In The journal of the American medical association van 11 juni 2008 staat een artikel over het onderzoek: http://jama.ama-assn.org

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!