Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Lesmodules met kennis uit onderzoek voor de gehandicaptenzorg

19 januari 2022 Door de redactie Geen reacties

De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB, Tranzo, Tilburg University) heeft in 2021 vier lesmodules voor de gehandicaptenzorg ontwikkeld. Dit gebeurde in samenwerking met mbo-opleidingen. Interne academies van zorgorganisaties en mbo-opleidingen kunnen gratis gebruikmaken van deze modules. | Tommy de Lange Fotografie

De modules behandelen vier thema’s:
- zelfbeschadigend gedrag
- zelfbepaling
- verslaving
- sociale netwerken.

Per thema zijn er een aantal lessen beschikbaar die verschillende interactieve werkvormen bevatten. Denk aan praktijksimulaties en gastlessen met ervaringsdeskundigen. Ad van Ginneken is een van hen, hij is ook co-onderzoeker bij de AWVB. Ad verzorgt gastlessen binnen de lesmodule Verslaving: “Hierin kan ik mijn eigen verhaal delen met anderen en mijn steentje bijdragen aan meer kennis over dit thema.”

Van wetenschap naar praktijk
De AWVB heeft volop geëxperimenteerd met manieren om wetenschappelijke kennis te laten landen in de praktijk. Hiermee wil de werkplaats een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met een verstandelijke beperking, aldus hoogleraar Petri Embregts, die leidinggeeft aan de AWVB. Bij deze experimenten was in eerste instantie ROC Tilburg betrokken, later kwamen hier nog andere mbo-opleidingen bij.

Dankzij deze samenwerking zijn de modules zowel inhoudelijk als didactisch gebaseerd op de nieuwste inzichten en passen ze binnen het huidige mbo-kwalificatiedossier. De AWVB gaat meer lesmodules ontwikkelen op basis van afgeronde promotieonderzoeken; ook hier worden de mbo-opleidingen bij betrokken.

Kosteloos
De vier lesmodules zijn kosteloos op te vragen door opleidingsfunctionarissen bij interne academies van zorgorganisaties en voor docenten die betrokken zijn bij mbo-opleidingen aan toekomstige zorgprofessionals. Stuur hiervoor een mail naar Luciënne Heerkens, kennismanager van de AWVB: G.C.J.Heerkens@tilburguniversity.edu.  |

Op de foto: Ervaringsdeskundige Ad van Ginneken verzorgt samen met mbo-docent Sheelah Nulkes een gastles binnen in de lesmodule Verslaving op ROC Tilburg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!