Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Leerlingenvervoer speciaal onderwijs blijft heikel punt

7 september 2022 Door de redactie Geen reacties

In Vlaanderen is extra geld uitgetrokken om het leerlingenvervoer voor kinderen in het speciaal onderwijs beter te regelen. Voor 96 procent van hen zal een enkele reis nu maximaal 90 minuten duren. De situatie in Nederland wordt vooral gekenschetst door personeelstekorten.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters heeft een extra budget van 26,6 miljoen euro vrijgemaakt, waarmee meer bussen en taxi’s ingezet kunnen worden. Dat gebeurde vorig jaar ook al, toen bleek dat ruim 5000 kinderen vaak urenlang in de bus moesten zitten. Dankzij het extra geld kon de situatie voor 4000 leerlingen flink verbeterd worden. In totaal maken zo’n 34.000 kinderen in Vlaanderen gebruik van dit leerlingenvervoer, meldt HLN.be.

Toch zijn niet alle problemen met het extra geld voorbij. Er blijft een groep van zo’n 1.400 kinderen die toch langer dan 90 minuten onderweg zullen zijn. Volgens Ann Schoubs, directeur-generaal van openbaarvervoermaatschappij De Lijn die het leerlingenvervoer verzorgt, zijn de echte excessen wel weggewerkt en zal een rit voor zo’n 1000 kinderen tussen de 90 en 110 minuten duren.

Nederland
In ons land blijkt vooral het personeelsgebrek te zorgen voor grote problemen binnen het leerlingenvervoer voor kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan. RTL Nieuws meldde dat door een tekort aan buschauffeurs duizenden leerlingen iedere dag uren te laat op school komen.

Volgens koepelorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) is er zo een-twee-drie geen oplossing. Hogere lonen zouden geen soelaas bieden, want er zijn gewoon geen mensen te vinden, stelt een woordvoerder van KNV.

Nu probeert men om chauffeurs niet één, maar twee ritten te laten rijden. De leerlingen die in de tweede rit zitten, komen dan sowieso veel te laat op school, en zijn ook veel later weer thuis.

In Rotterdam kunnen momenteel zo’n 100 kinderen niet naar school met het doelgroepenvervoer. Zij zijn wel aangemeld, maar vervoerder Trevvel heeft geen capaciteit om deze groep naar school te brengen en te halen. Bij de ritten die het bedrijf wel uitvoert, gaat ook veel mis, is te lezen bij Rijnmond.nl.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!