Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Leeftijdsuren inleveren?

1 november 2007 Door de redactie Geen reacties
‘Ik wil best mijn leeftijdsuren inleveren tegen een hoger loon,’ luidt een discussiestelling op de website van vakbond Cnv Publieke zaak. De kwestie is nog steeds de belangrijkste hobbel in het overleg over een nieuwe Cao voor de gehandicaptenzorg. Veel mensen die reageren in het forum van Cnv publieke zaak, zijn ertegen dat de huidige regeling, waarbij mensen die 55 jaar of ouder zijn minder uren hoeven te werken, wordt opgeheven in ruil voor loonsverhoging. Met name de oudere werknemers zien het helemaal niet zitten:
  • Ik ben 57 jaar, werk nu 40 jaar en ben blij dat ik minder kan werken. Eerst de leeftijdsuren, en straks kan ik ook weer verplicht worden om slaapdiensten te draaien. Bij het idee word ik al ziek.
  • Ik wil mijn leeftijdsuren niet inleveren voor hoger loon. Ik heb er hard genoeg voor gewerkt, vind ik, en het is een recht waarvoor in het verleden is gevochten. Wel zou je een keuze moeten hebben naast de keuze die je nu al hebt. Nu kun je de leeftijdsdagen vanaf 55+ ook omzetten in vakantiedagen; daarnaast zou ook nog een regeling moeten komen voor een extra beloning als je de leeftijdsdagen niet opneemt.
  • Geen sprake van, dit zijn rechten waar de werkgever af moet blijven. Ik ben 57, werk om het andere weekend zaterdag en zondag van 11 tot19 uur alleen met 15 mensen met een handicap. Dan ben je reuze blij dat er extra uren zijn om dit vol te kunnen houden.
Vooral jongere werknemers kijken er wat makkelijker naar:
  • Ik wil best mijn leeftijdsuren inleveren voor een hoger loon. Het moet dan echter wel een substantiële verhoging zijn, en geen fooi.
  • Er komen steeds minder mensen op de arbeidsmarkt. We kunnen daarvoor extra werken. Ik wil mijn leeftijdsuren dus inleveren tegen hoger loon.
Alle reacties kun je lezen op www.cnvpubliekezaak.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!

Abonneren