Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kwetsbare mensen in geldnood door technische storing CAK

29 oktober 2020 Door de redactie Geen reacties

Doordat overheidsinstantie CAK door technische problemen pas onlangs alle maandfacturen voor de eigen bijdrage voor Wmo-zorg over 2020 kon versturen, dreigen cliënten nu in de financiële problemen te komen. De te laat gestuurde facturen moeten voor eind januari 2021 betaald worden.

Pas onlangs heeft het CAK, dat onder het ministerie van VWS valt, de facturen over de afgelopen maanden verstuurd. Eerder was niet mogelijk door een computerstoring. Maar omdat vanwege de coronapandemie de eigen bijdrage in de maanden april en mei niet hoefde te worden betaald, en de coronatijd nog altijd voortduurt, dachten cliënten dat ze al die tijd niet hoefden te betalen. Er werden immers ook geen facturen vanuit het CAK gestuurd.

"Het geld dat daardoor overbleef, hebben ze al uitgegeven. Ze moeten nu kiezen tussen de facturen betalen en boodschappen doen", meldt Harry Eleveld, directeur van zorginstelling Nedereind, aan de NOS.

Vakbond FNV pleit voor kwijtschelding van de nog openstaande facturen. Het CAK zegt mensen via verschillende kanalen te hebben geïnformeerd over de storing en dat mensen het geld voor de maandelijkse eigen bijdrage opzij moesten leggen. De instantie betreurt de gang van zaken. Wie dat wil kan contact opnemen met het CAK voor een kosteloze betalingsregeling.

Ombudsman
Vorige week trok de nationale ombudsman al aan de bel over de inning van eigen bijdragen Wmo en Wlz. Hij ontving veel klachten van mensen die wel hun eigen bijdrage moesten betalen, maar door de coronacrisis weinig tot geen zorg geleverd kregen. Mensen die hiervoor contact opnamen met het CAK werden van het kastje naar de muur gestuurd.

Belangenorganisaties zoals Per Saldo en Ieder(in) herkennen de klachten. De problemen bij het CAK zijn niet nieuw. In 2019 besteedde Ieder(in) er op haar website ook aandacht aan. In dat artikel wordt uiteengezet dat de Nederlands Zorgautoriteit al in 2016 constateerde dat het CAK de zaken niet op orde heeft. |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!