Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kwaliteit dankzij medewerkers

16 oktober 2006 Door de redactie Geen reacties
Stichting PSW (Pedagogisch sociaal werk Midden-Limburg) heeft als eerste in deze provincie een kwaliteitscertificaat behaald. Het kreeg onlangs het ISO/HKZ certificaat (Harmonisatie kwaliteitsbeoordeling in de zorgsector). Daarmee komt het aantal ‘goedgekeurde’ zorgaanbieders landelijk op negen. Directeur Lou Ritzen vindt het “een prestatie van formaat, die vooral te danken is aan onze medewerkers.”
Bij een kwaliteitssysteem dat aan de HKZ-normen voldoet, staat de cliënt centraal, en zoekt de organisatie steeds naar mogelijkheden tot verbetering van de zorg.

Relativering
Het verwerven van het keurmerk heeft ‘betrekkelijk weinig extra inspanning’ gekost, vindt PSW. Het kwaliteitsbeleid van de stichting was al goed; er waren maar elf aanpassingen nodig. Ritzen: “We zijn trots op dit resultaat. Toch is ook een relativering op z’n plaats. Certificering is geen doel op zichzelf. Ons doel is en blijft zorg en ondersteuning bieden om de cliënt in staat te stellen zoveel mogelijk een eigen leven te leiden. Kwaliteit heeft te maken met professionaliteit en, meer nog, met de zorgrelatie tussen cliënt en medewerker. Een kwaliteitssysteem en een keurmerk bieden daarvoor geen garantie, maar spelen wel een belangrijke voorwaardenscheppende rol.”

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!