Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kunstenaars wonen en werken bij Reinaerde

29 januari 2020 Door de redactie Geen reacties

Bij De Heygraeff, een locatie in Woudenberg van zorgorganisatie Reinaerde, is een bijzonder project gestart: Re-creatie. Een belangrijk onderdeel is het gastatelier waar steeds drie maanden een kunstenaar of ontwerper verblijft en samen met cliënten activiteiten en producten voor de omgeving ontwikkelt. Hiervoor is de portierswoning op het terrein aangepast. Onlangs ontving de Duitse ontwerper Robin Weidner de sleutel van deze voor hem tijdelijke woning.

Het project is Re-creatie genoemd omdat het verwijst naar de recreatieve omgeving waar De Heygraeff in ligt. Maar ook omdat de kunstenaars en ontwerpers gebruikmaken van de afvalstromen op het terrein. Die worden hergebruikt.

Het idee voor Re-creatie komt van social design duo Sjaak Langenberg en Rosé de Beer. Zij waren in 2016 nauw betrokken bij een snoezelonderzoek bij Het Rijtven in Deurne. Sjaak en Rosé lieten zich voor het project inspireren door een opslagplaats voor oud meubilair en de adaptiewerkplaats op De Heygraeff, waar alledaagse gebruiksvoorwerpen op inventieve wijze worden aangepast.

Tweedehands spullen
De oude portierswoning heeft wat aanpassingen ondergaan om het geschikt te maken voor bewoning en is – in stijl met het thema hergebruik – ingericht met meubels, keukengerei en andere spullen uit kringloopwinkels uit de omgeving.

De kunstenaars en ontwerpers die er dit jaar komen wonen hebben een pitch moeten doen tijdens een kennismakingsgesprek. Uiteindelijk zijn daar de volgende winnaars uit voortgekomen:
• Robin Weidner (januari-maart): workshops waarbij recreatieve (speel)objecten voor de omgeving worden gemaakt.
• Cathalijne Smulders (april-juni): het maken van een doek (van plastic restmaterialen) dat in verschillende bewerkingen als beschutting kan worden toegepast.
•Arvid & Marie (juli-september): zij gaan met muziek aan de slag. Bijvoorbeeld een nieuw muziekinstrument maken of een muziekinstallatie.
• Dirk van Lieshout (oktober-december): bouwen van een mobiele studio met afvalmaterialen. De studio maakt met lichtspel en zintuigelijke ervaringen contact met de omgeving.

Compostplek en nieuwe omheining
In de aanloop naar de start van het project is een aantal schetsopdrachten uitgeschreven aan ontwerpers: ontwikkel een (recreatief) object met een verbindende functie. Het object moet grotendeels van hergebruikte materialen gemaakt worden. Hieruit zijn twee voorstellen gekozen die in 2020 daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden:
- een kar waar GFT-afval in verzameld kan worden. Om de kar komen zitjes, voor een bijzondere ontmoetingsplek op het terrein. Het wordt een nieuwe dagbestedingsactiviteit, waarbij het afval tot verschillende soorten compost wordt gemaakt. Het idee is van ontwerper Elmo Vermijs.
- een alternatief voor het wat onvriendelijk ogende hek rondom De Heygraeff. Delen van het hek kunnen vervangen worden door bijvoorbeeld een stuk slangenmuur van oude bakstenen, een kweekmuur en een hek in de vorm van een klein souvenirstalletje met Heygraeff-producten. Dit idee is van ontwerpersduo Overtreders W (Reinder Bakker en Hester van Dijk).   |

Je kunt de verrichtingen van de kunstenaars/ontwerpers volgen via www.facebook.com/recreatiereinaerde

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!