Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Inspectie Gezondheidszorg vindt zichzelf niet disfunctioneel

19 december 2011 Door de redactie Geen reacties

De Inspectie voor de gezondheidszorg erkent grote fouten gemaakt te hebben bij het onderzoek naar de omstandigheden waardoor het jongetje Jelmer Mulder ernstig hersenletsel heeft opgelopen. Maar de inspectie maakt bezwaar tegen de gevolgtrekking van de Nationale ombudsman dat zijn organisatie structureel disfunctioneert.

Volgens de Ombudsman hebben het Universitair medisch centrum Groningen en de Inspectie voor de gezondheidszorg op schokkende wijze gefaald in het ophelderen van de omstandigheden rondom de operatie van baby Jelmer.

De inspectie zegt dat zij er uitdrukkelijk bezwaar tegen heeft dat de Nationale ombudsman fouten in dit onderzoek uitvergroot tot het structureel disfunctioneren van een hele organisatie. De uitspraak 'De Nationale ombudsman kijkt inmiddels reikhalzend uit naar een spoor van degelijkheid in het werk van de Igz' gaat in de ogen van de inspectie veel te ver: "Hiermee diskwalificeert de Nationale ombudsman onnodig en onterecht de hele inspectie en haar medewerkers. Bij de inspectie werken ruim 400 mensen, waarvan 133 inspecteurs. Zij zetten zich maximaal in om jaarlijks circa 8.000 meldingen te onderzoeken en rond de 3.000 inspectiebezoeken af te leggen om de kwaliteit en veiligheid van zorg in Nederland te waarborgen en te verbeteren," zegt de Inspectie in een persbericht. "Deze zomer heeft de inspectie aangegeven dat het grote aantal meldingen in de afgelopen jaren heeft geleid tot achterstanden. De inspectie heeft deze achterstanden inmiddels weggewerkt. Zo'n 25 langlopende calamiteitenonderzoeken zijn met prioriteit afgerond." De inspectie, die meer geld voor personeelsuitbreiding heeft gekregen van het kabinet, zal de aanbevelingen van de Nationale ombudsman en van de externe onderzoekscommissie betrekken in het verbeteren van haar organisatie.

Lees het rapport van de ombudsman op www.nationaleombudsman.nl en het commentaar van de Inspectie daarop op www.igz.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!