Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

In leven houden of een leven bieden?

24 november 2020 Lot de Swart, Geen reacties

Nu in coronatijd cliënten met een ernstige meervoudige beperking soms dagenlang alleen op hun kamer in quarantaine moeten zitten, roept orthopedagoog Lot de Swart begeleiders op zich uit te spreken als de kwaliteit van leven van mensen in het gedrang komt.

Wat maakt jou -begeleider van iemand met een meervoudige beperking- nu zo buitengewoon? Wat maakt jou toch zo uniek? Waarom ben jij onvervangbaar? Omdat jij ziet wat de meeste mensen niet zien.

De mens en mogelijkheden zien
De meeste mensen zien namelijk vooral de rolstoel, de slangetjes, de hulpmiddelen...de beperkingen. Jij kijkt daarachter, jij ziet de mens en jij ziet de mogelijkheden. Jij zoekt naar alles wat die ander wel kan.

Je bent de hele dag bezig om, door de beperkingen heen, de persoon tot bloei te brengen. Jij houdt niet alleen iemand in leven,....je biedt een leven! Je bent dus niet normaal, je bent uniek!

Ondermijnd door corona
Jouw talent om de ander in zijn eigen leven te zetten, wordt nu ondermijnd door de corona- en quarantaine realiteit. Je moet toezien hoe je client dagenlang, soms wekenlang alleen op haar of zijn kamer moet zitten. Je client die alleen echt contact ervaart bij de gratie van jouw fysieke aanwezigheid.

Je wordt gevraagd alleen maar de functionele zorg te geven, om besmettingsgevaar te minimaliseren. Terwijl je zelf ook angstig bent. Misschien niet eens zozeer om zelf besmet te raken, maar vooral omdat je het virus niet wil verspreiden onder nog meer kwetsbare cliënten. Je werkt keihard terwijl je talent aan banden lijkt te zijn gelegd.

Waken voor humane zorg
En toch...jij bent nog steeds die unieke persoon die niet alleen mensen in leven houdt, maar een leven biedt! Ook in Coronatijd, en zelfs in quarantainetijd. Jij kan - juist nu- de persoon zien en ervoor waken dat zorg niet alleen veilig, maar ook humaan is.

Misschien lijkt je talent aan banden te zijn gelegd, maar laten we jouw unieke talent nu juist benutten! Sta op voor humane zorg wanneer deze onder druk staat door de corona maatregelen. Als jij die knelling voelt, maak dit bespreekbaar met je team en manager. Zodat je veilig en verantwoord, niet alleen iemand in leven houdt, ....maar vooral weer een leven biedt!  |  Lot de Swart

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!