Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

HR Zorg Award: werkplezier in gehandicaptenzorg

28 januari 2021 Door de redactie Geen reacties

Vanwege het moeilijke coronajaar heeft organisator FWG Progressional People besloten dit keer de Nationale HR Zorg Award niet uit te reiken aan één winnaar, maar álle inzendingen in de spotlights te zetten. Want in de hele zorg is een bijzondere prestatie neergezet. Klik licht de initiatieven uit de gehandicaptenzorg eruit.

Op 26 januari, de ‘Dag van het werkplezier in de zorg’, dit jaar voor één keer omgedoopt tot ‘Dag van het respect voor de zorg’ zijn alle inzendingen tijdens een online-event gepresenteerd. Zij kregen allemaal een prijs.

Uit de gehandicaptenzorg ging het om de volgende inzendingen:

- ORO: Muziekquiz met 20 BN’ers. Omdat de cliënten geen bezoek meer mochten ontvangen tijdens de eerste lockdown, besloten de begeleiders iets te verzinnen om ze toch te kunnen vermaken. Samen met bewoners werd een muziekquiz gemaakt voor cliënten, familie, medewerkers en vrijwilligers. De begeleiders fungeerden als quizmasters en het werd een enorm succes. Ze vonden 20 BN’ers (waaronder Ronnie Tober, Gordon en Karin Bloemen) bereid om in een filmpje de bewoners toe te spreken en een muziekvraag te stellen.

- De Lichtenvoorde: wekelijkse quiz voor medewerkers. Wat werd het ondersteunend personeel bij De Lichtenvoorde gemist. Sinds de lockdown werkten zij ineens vanuit huis. Om het praatje bij de koffieautomaat voort te kunnen zetten, bedacht het team een wekelijkse quiz. Alle medewerkers vulden een vragenlijst in over hun persoonlijke voorkeuren op het gebied van muziek, film, hobby’s en dergelijke en daar werden quizzen van gemaakt. Iedere woensdag rond lunchtijd kon men aanhaken en antwoord proberen te geven op vragen als: welk guilty pleasure hoort bij wie? Het leverde veel gezellige momenten op.

- Amarant: iedereen sprong bij. Toen de dagbestedingslocaties van Amarant dicht gingen, was dat moeilijk voor de cliënten én hun begeleiders. Ze moesten ineens de hele dag thuisblijven. Op de woningen waren alleen aan het begin en eind van de dag medewerkers ingepland. Door ziekte en vakantieperiode waren er weinig mensen beschikbaar. Toen besloot HR van Amarant rond te gaan bellen bij ondersteunende diensten: kunnen jullie meehelpen op de woningen? Hier kwamen 230 matches uit, van communicatieadviseurs tot bouwmanagers, die steeds samen met een gediplomeerd begeleider op de woningen waren. Ze ruimden waskarren uit, dekten tafels en vonden het contact met de cliënten erg waardevol. Dit heeft ertoe geleid dat Amarant dit jaar door gaat met het matchen. |

Bekijk alle initiatieven uit de zorg die beloond werden op de Dag van het respect voor de zorg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!