Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gezondheidsverklaring wordt eenvoudiger

3 januari 2012 Door de redactie Geen reacties

Het invullen van de gezondheidsverklaring wordt een stuk eenvoudiger. De verklaring is nodig bij het aanvragen van een levensverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het Verbond van Verzekeraars en de Chronisch zieken en gehandicapten Raad zijn het erover eens dat een groot aantal vragen kan worden geschrapt. Er komen nieuwe formulieren.

Vorig jaar werden er zo'n 750.000 gezondheidsverklaringen ingevuld bij het sluiten van een levenspolis en zo'n 25.000 voor een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Verzekeraars vragen een gezondheidsverklaring om het risico op arbeidsongeschiktheid of overlijden, waartegen de klant zich wil verzekeren, te kunnen inschatten.

De vragen die worden geschrapt zijn alle vragen over de ziektevoorgeschiedenis van familieleden. Hoewel de ziektegeschiedenis in familieverband wel invloed kan hebben op het ziekterisico, hebben verzekeraars besloten deze vragen te laten vervallen.

Aparte formulieren
Andere veranderingen betreffen het schrappen van de vraag naar bloedonderzoek en het bij de gewone ziekten onderbrengen van HIV. Verder zijn er nu aparte formulieren voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en levensverzekeringen, waardoor nooit meer vragen beantwoord hoeven te worden dan van belang is voor het te dekken risico. Voorheen kregen alle aanvragers dezelfde set vragen voorgelegd.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!