Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Film over de wereld van ernstig gehandicapte Puck

3 juli 2017 Door de redactie Geen reacties

‘De wereld van Puck’ is een indringende documentaire over een gezin met een ernstig meervoudig gehandicapt kind. Alles is gefilmd door vader Gert-Jan. Wat doet dat met je gezin als je ontdekt dat je kind niet normaal zal opgroeien? Welke verwachtingen zijn er? En wat doet het met je relatie? De film was maandag 3 juli te zien op NPO2 en is terug te kijken via 2doc.nl.

Gert-Jan en Diana hebben zoon Jop en willen graag nog een kindje. Wanneer Diana weer zwanger is, begint Gert-Jan met filmen. Na een normale bevalling hebben velen het gevoel dat er iets niet klopt bij baby Puck. Het meisje blijkt ernstig gehandicapt te zijn, een diagnose die pas na negen maanden gesteld wordt door een ervaren kinderarts. Al die tijd is Gert-Jan blijven filmen en dat doet hij tot Puck 20 jaar is.

De documentaire toont de draaikolk aan emoties die het gezin treft als bekend wordt dat Puck een meervoudig complexe beperkt is. Ze willen graag nog een kindje, maar is dat verstandig? Zowel de vader als moeder werken in de gehandicaptenzorg, maar realiseren zich dat dat van een andere orde is dan zelf thuis zo’n kindje te hebben. Er is geen handleiding en ze doen wat ze kunnen. Ondertussen wordt zoon Flip geboren.

Hindernissen
Omdat Puck zelf niet kan praten, interviewen de familieleden elkaar. Ze praten open en eerlijk over de leuke en de minder leuke kanten van het leven met Puck. En steeds doemen er nieuwe hindernissen op. Als Puck elf jaar is, kunnen Gert-Jan en Diana de zorg thuis niet meer alleen aan. Er komt hulp, maar dat ervaart het gezin als een inbreuk op hun privacy. Het is niet anders.

Dan dient zich de mogelijkheid aan om Puck uit huis te plaatsen, in een woongroep met kinderen die ze al kent. Wederom vragen de ouders zich af of ze er wel goed aan doen. Uiteindelijk nemen ze de stap en dan blijkt dat de zorg voor Puck niet afneemt, maar wel verandert. Puck blijft ondanks alles het goedlachse meisje dat ze altijd is. Gert-Jan: “Waarom deze film? Dit is de kans om anderen te laten zien wat de impact is op een gezin als er een gehandicapt kind geboren wordt.”

Twee versies
Op de website
www.dewereldvanpuck.nl is veel informatie over de documentaire te vinden, evenals verschillende fragmenten uit de documentaire. Er zijn overigens twee versies gemaakt. De eerste wordt vanavond uitgezonden. Hiervoor is 20 jaar aan beeldmateriaal teruggebracht tot een uur.

Daarnaast komt er een langere versie voor zorginstellingen, ouderverenigingen van gehandicapten en andere betrokkenen in de zorg. In de lange versie wordt meer in gegaan op de zorgsituatie. Ook komen de broers en ouders van Puck meer uitgebreid aan het woord. Deze langere documentaire komt eind 2017 uit. Via het Youtube kanaal en de website van De wereld van Puck houden Gert-Jan en Diana hierover op de hoogte.

2doc: De wereld van Puck is uitgezonden op maandag 3 juli, NPO2, 20.25 uur en terug te kijken via Uitzending gemist en 2doc.nl.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!