Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Extra geld voor aanpak agressie in de zorg

21 november 2015 Door de redactie Geen reacties

Het ministerie van Vws stelt 3 miljoen euro in 2016 beschikbaar om agressie tegen zorgverleners verder terug te dringen. Het overgrote deel van de extra investering gaat rechtstreeks naar de zorgorganisaties.

Dat zei minister Edith Schippers donderdag tijdens het congres ‘Agressie aanpakken doe je zó’. Met het extra geld wil het ministerie het actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’ ook in 2016 voortzetten. Ruim 200 organisaties uit zeven zorgbranches ontvangen een financiële bijdrage tot maximaal 10.000,- euro om een extra impuls aan hun eigen agressieaanpak te geven. Sinds 2012 hebben al ruim 750 organisaties gebruik gemaakt van de ondersteuningsregeling.

Onderwijs
Zorgorganisaties kunnen gebruik maken van instrumenten en succesvolle aanpak en opvolging van incidenten ontwikkeld voor de campagne ‘Wees duidelijk over agressie’. Bovendien komt er meer aandacht voor agressie in het onderwijs, door onderwijs en praktijk beter te laten samenwerken en op elkaar aan te laten sluiten.

Cultuurverandering
Minister Schippers benadrukte met een videoboodschap tijdens het congres in Zaandam dat het terugdringen van agressie in de zorg in 2016 nodig blijft. “De afgelopen jaren maakte de zorg een cultuurverandering door. Agressie hoort niet meer bij het werk, ook niet als het bij het ziektebeeld van een patiënt hoort. Dat is duidelijk. Maar tegelijk hoor ik ook signalen dat meldingen van agressie lang niet overal goed worden opgepakt. We moeten dus echt door.”

Op het congres kwamen bijna duizend medewerkers uit zeven zorgbranches bijeen (de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg, de gehandicaptenzorg, de jeugdzorg, de verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, revalidatiecentra, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg, umc’s, ziekenhuizen en maatschappelijke of vrouwenopvang) om samen de handen ineen te slaan en van elkaars aanpakken te leren.

Actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’ wordt uitgevoerd door diverse sociale partners in de zorg en jeugdzorg, waaronder Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, vakbonden Cnv, Fnv, Nu’91, met met financiële ondersteuning van het ministerie van VWS.

Lees ook: Miljoen euro extra voor veilig werken in de zorg

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!