Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Executie gehandicapte Amerikaan uitgesteld

20 februari 2013 Door de redactie Geen reacties

Enkele minuten voor de executie van de 52-jarige Warren Hill in de Amerikaanse staat Georgia, besloot het Hooggerechtshof om de uitvoering van de doodstraf op te schorten. Zijn advocaat had om de opschorting gevraagd, omdat steeds duidelijker wordt dat de verstandelijke beperking van Hill boven elke twijfel verheven is.

Warren Hill zit al 21 jaar in de dodencel. Vorig jaar juli werd zijn executie ook al eens uitgesteld. De zaak roept in Amerika veel discussie op. In 2002 besloot het federale gerechtshof in Washington dat mensen met een verstandelijke beperking niet ter dood mogen worden gebracht. Maar tegelijkertijd liet het Hof het over aan de staten zelf om uit te maken of een veroordeelde verstandelijk gehandicapt is.

Deskundigen
Bij de behandeling van de zaak tegen Warren Hill betoogden deskundigen van de aanklager destijds dat hij niet verstandelijk gehandicapt is. Deze deskundigen zijn inmiddels van mening veranderd, en vinden nu met de deskundigen van de verdediging dat Hill wel degelijk een ontwikkelingsstoornis heeft.

Moord
Warren Hill zat al in de gevangenis voor een eerdere moord, en stond in 1991 terecht omdat hij een celgenoot had gedood. De rechter vond hem destijds al gehandicapt, maar volgens het Hooggerechtshof van de staat Georgia is dat niet genoeg om zijn leven te sparen. In Georgia moet de verstandelijke beperking zo duidelijk kunnen worden aangetoond, dat hij boven iedere twijfel is verheven. Andere zuidelijke staten zijn daar minder strikt in.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!