Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Europese gezondheidszorg slecht toegankelijk voor gehandicapten

18 november 2014 Door de redactie Geen reacties

Volgens de Europese Unie vormen gezonde mensen de basis voor een gezonde maatschappij. Maar ondertussen kan de Unie niet garanderen dat 15 miljoen mensen met een verstandelijke beperking toegang hebben tot een gezondheidszorg die kennis heeft van hun handicaps, schrijft Meghan Hussey, gezondheidszorg specialist bij de Special olympics op de site van de Europese Unie.

In het derde Eu gezondheidszorgprogramma, voor de periode 2014-2020, staat als doelstelling een doeltreffende preventieve en behandelende gezondheidszorg die toegankelijk is voor alle burgers in de Europese unie. Het programma staat vol bewonderingswaardige doelstellingen, schrijft Hussey, maar het besef en de erkenning dat mensen met verstandelijke beperkingen een gemarginaliseerde groep vormen, zeker als het aankomt op toegang tot de gezondheidszorg, ontbreekt volledig in het programma en in de discussies.

Tandartsen
Veel mensen met een verstandelijke beperking kunnen bijvoorbeeld niet terecht bij tandartsen in hun omgeving, omdat die niet kunnen omgaan met hun bijzondere gedrag, of weten niet hoe ze met hen kunnen communiceren.

Veel mensen krijgen te weinig of helemaal geen medische zorg.

Geweigerd
Volgens The World health organisation worden mensen met een verstandelijke beperking vier keer zo vaak slecht behandeld in de gezondheidszorg als gemiddelde burgers. Drie maal zo vaak worden ze gewoon geweigerd.

Terwijl ze juist veel vaker lijden aan chronische kwalen dan de meeste mensen. Hun levensverwachting is veel lager, bijvoorbeeld door hart- en vaatziektes die goed te voorkomen of te behandelen zijn.

Te zwaar
Tijdens een gezondheidsonderzoek onder deelnemers aan de Europese Special olympics kwam 30% van de atleten niet door de gehoortest, 33% liep met een verkeerde bril rond, 35% had achterstallig onderhoud aan het gebit, 50% had een of meer problemen met eten, en 53% was (veel) te zwaar.

Samenwerking
Zulke gegevens schreeuwen om samenwerking tussen de Eu en maatschappelijke organisaties als de Special olympics. Die organiseert het hele jaar door sporttrainingen en wedstrijden voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Een mooie kans, aldus Hussey, voor mensen met een beperking om fitter te worden, maar ook voor meer zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld, wat een voorwaarde is voor iemands algehele welbevinden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!