Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Eis: dwangverpleging

7 september 2007 Door de redactie Geen reacties
Tegen de 16jarige autistische jongen die in mei van dit jaar een cliënte van het Klooster (‘s Heerenloo) in Ermelo in coma sloeg, is tbs (ter beschikking stelling) met dwangverpleging geëist.

Slachtoffer Stefanie Baas lijkt lichamelijk wel te herstellen, maar ze heeft ook hersenletsel opgelopen. Het is nog niet duidelijk wat daarvan de blijvende gevolgen zullen zijn.

Haar ouders vinden het niet terecht dat de medebewoner wordt vervolgd; volgens hen is de instelling verantwoordelijk en aansprakelijk voor wat er is gebeurd. Aan de officier van justitie die de eis heeft geformuleerd tijdens de rechtszaak, schreven zij: ‘Deze jongen moet niet als dader gezien worden. Hij is ook slachtoffer, hij is geen crimineel.’ En op tv zei de moeder van Stefanie: “Ik hoop dat die jongen op een heel goeie plek terechtkomt. Hij lijkt de schuldige, maar andere mensen zijn er verantwoordelijk voor. De plaatsing van die jongen daar was onterecht.” De orthopedagoog en de psycholoog hebben hun werk volgens de ouders heel slecht gedaan. En er kwamen almaar nieuwe managers bij het project.

Fouten liggen bij management 

Ook de vaste begeleiders die op het Klooster werkten (het project is ondertussen opgeheven) nemen de ouders niks kwalijk; volgens hen zijn fouten door het management gemaakt. “Wij zien de mensen op de werkvloer niet als schuldigen, die moesten roeien met de riemen die ze hadden.”

De rechter in Zutphen moet nog een vonnis vellen. De ouders van Stefanie willen aangifte doen tegen ‘s Heerenloo.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!