Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Eindelijk een spraak-app met kinderstem beschikbaar

7 maart 2018 Door de redactie Geen reacties

Kinderen die om wat voor reden dan ook niet kunnen praten, hebben via een spraak-app of spraakcomputer de mogelijkheid zich verstaanbaar te maken. Tot voor kort klonk dan de stem van een volwassene uit het apparaat, wat toch gek is als een jong kind de computer bedient. Nu is er een communicatie-app met een Nederlandse jongens- of meisjesstem.

Hoe belangrijk de komst van deze stemmen is, blijkt uit het verhaal van Hugo. Hij is 7 jaar en heeft autisme, waardoor hij niet kan praten. Met behulp van een communicatie-app lukt dat wel, maar Hugo’s moeder merkte dat veel mensen hem niet serieus namen, omdat het de stem van een volwassen man was.

Het plaatje klopt
Sinds Hugo kan ‘praten’ met de kinderstem, klopt het plaatje ineens. Hugo en zijn moeder deden hun verhaal bij Editie NL, waar ook de werking van de app – die tevens met pictogrammen werkt - duidelijk zichtbaar was.

De app met de naam Proloquo2Go bestaat al jaren, maar is pas recent in het Nederlands te krijgen. Terwijl het van een Nederlands bedrijf afkomstig is, AssistiveWare uit Amsterdam.


Verenigde Staten
Oprichter David Niemeijer vertelde aan RTL Z hoe dat zit. Hij ontwikkelde in eerste instantie veel software voor Macs en iPhones en die waren eerder vooral in de Verenigde Staten in trek. Nu de app ook in Nederland verkrijgbaar is, verwacht hij dat het aantal gebruikers hier fors gaat stijgen. Wereldwijd telt Proloquo2Go ruim 175.000 gebruikers die niet kunnen praten. “In Nederland worden vooral dure hulpsystemen gebruikt die mensen helpen communiceren, onze app is gewoon voor iedereen te downloaden in de App Store,” aldus Niemeijer.

De ontwikkeling van de twee kinderstemmen duurde ongeveer een jaar. De tekst-naar-spraaksoftware moest woorden bouwen door klanken te combineren; het eindresultaat moet natuurlijk klinken en niet als een robot of een stem uit een navigatiesysteem. Voor dit proces werkte AssisitiveWare samen met Acapela Group.  |

Aanschaf van Proloquo2Go kost € 279,99 euro. De app kan geïnstalleerd worden op de iPhone, iPad en Apple Watch.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!