Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Eigen bijdrage omhoog

10 december 2007 Door de redactie Geen reacties
De eigen bijdrage die bewoners van zorginstellingen moeten betalen, gaat per 1 januari fors omhoog. Daarover is onrust ontstaan.

Tot nu toe betaalden verschillende groepen een bijdrage die op verschillende manieren werd berekend. Nu worden alle eigen bijdragen vastgesteld op dezelfde manier: afhankelijk van het inkomen in 2006. Gevolg is dat sommige mensen meer dan drie keer zoveel moeten gaan betalen. De SP kreeg hierover veel meldingen en klachten, en heeft in een spoeddebat in de Tweede Kamer gevraagd om maatregelen. Volgens Kamerlid Agnes Kant is de uitvoering van deze maatregel ‘een chaos.’

Een van de klachten die de SP binnenkreeg: ‘De eigen bijdrage van mijn 26-jarige autistische zoon stijgt van 149 naar 527 euro. Hij woont in een begeleid wonen project. Hij houdt nu minder dan 200 euro per maand over en komt daardoor in een sociaal isolement.’ En voor drie bewoners van Het Dorp met een Wajong-uitkering, bij wie niets in hun financiële situatie is veranderd stijgt de eigen bijdrage: van 160 naar 553 euro, van 87 naar 327 euro en van 159 naar 351 euro.

Staatssecretaris Bussemaker van Vws zoekt nu uit wat er precies aan de hand is, en informeert de Tweede Kamer binnen twee weken. Zij heeft al beloofd dat gehandicapten in instellingen worden gecompenseerd als ze onder het minimum voor zak- en kleedgeld uitkomen.

De SP inventariseert zelf de gevolgen en problemen, kijk op www.sp.nl/eigenbijdrage .

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!