Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Eerlijke en rauwe film door en over mensen met verstandelijke beperking

25 oktober 2023 Redactie Klik Geen reacties
De half uur durende film ‘In mijn verhaal ben jij’ die half oktober in première ging, toont op een rauwe manier de kracht van mensen met een verstandelijke beperking. Doordat bewoners van Reinaerde De Heygraeff zelf en ook hun familie hun leven filmden, en ook zorgverleners vertellen over wat zij van hen leren. De film is met nabespreking te boeken.
 

De premièredag op 12 oktober was een dag vol emoties, gelach en nieuwe inzichten, uitgelokt door de bijzondere film die filmmaker Floor Hofman samen met bewoners van Reinaerde De Heygraaff in Woudenberg maakte. Hofman verbleef er een aantal maanden als kunstenaar voor het project ‘Re-creatie’ en gaf bewoners een camera om hun dagelijks leven te filmen met de intentie om hun blik op de wereld te leren kennen. Ook vroeg ze ouders om hun kind te filmen en verbleef ze zelf enkele maanden in de Heygraaff.

Kwetsbaarheid en loslaten
Het resultaat is een rauwe film, deels door het ongepolijste beeld en geluid en ook door de onbevangen blik van de bewoners. De door hen gemaakte filmbeelden worden afgewisseld met interviews met een moeder, die vertelt hoe haar dochter hielp om bij haar gevoel te komen, en een fysiotherapeute die leerde om zichzelf te zijn en te accepteren door het contact met de bewoners.

film_in_mijn_verhaal_ben_jij_foto_wei_li_wong.jpg

Ook op de premièredag stond die krachtige boodschap van kwetsbaarheid en echte communicatie centraal. Een van de inzichten die terugkwam in de reacties op de film was het belang van echt luisteren naar de behoeften van bewoners en je eigen ideeën los durven laten. Madeleine Kardolus, strategisch adviseur bij Reinaerde, noemde een team dat altijd op een bepaalde tijd in de snoezelruimte moest zijn met de bewoners. Die bewoners waren vaak gestrest omdat ze moesten haasten. Pas toen ze het idee van die bepaalde tijd loslieten, kwam er ontspanning bij bewoners.

floorenvincent.jpg

Vincent Bijlo leidde een inspirerend gesprek na de première, waarin Floor Hofman vertelde over de uitdagingen tijdens het filmproces en de betekenis van echt contact maken. Alle filmmakers werden ook in het zonnetje gezet en ontvingen een oscar.  

inmijnverhaalbenjij_premiere_2.jpg

'In mijn verhaal ben jij' duurt ongeveer een half uur en is niet online beschikbaar, maar wordt exclusief vertoond met gezamenlijke reflectie. Meer informatie hierover via contact@floorhofman.com.

Kunstproject
De documentaire is onderdeel van het project Re-creatie waarin kunst en ontwerp de verbindende schakel vormt tussen De Heygraeff en de (recreatieve) omgeving. Het project Re-creatie wordt financieel ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Fragmenten van de documentaire zullen ook worden vertoond in het van Abbemuseum (Eindhoven) van 7 oktober - 19 november 2023 als onderdeel van de presentatie ‘The space between us’ van de Embassy of Inclusive Society ter gelegenheid van de Dutch Design Week 2023.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!