Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Een op drie medewerkers gehandicaptenzorg voelt zich onveilig

2 juli 2015 Door de redactie Geen reacties

Uit een peiling van vakbond Cnv Zorg & Welzijn onder medewerkers in de gehandicaptenzorg blijkt dat één derde zich onveilig voelt op het werk. Volgens de vakbond zijn ontstaan er onder invloed van bezuinigingen en marktwerking grote problemen met de fysieke en emotionele veiligheid van medewerkers in de gehandicaptenzorg.

Cnv Zorg & Welzijn kreeg hierover veel meldingen van haar leden, onder meer tijdens bijeenkomsten. Uit een peiling onder de leden blijkt dat een overgrote meerderheid van de werknemers te maken heeft met zowel verbaal als fysiek geweld van cliënten.

Onder druk gezet
Het gaat bij verbaal geweld om schelden en schreeuwen. Bij fysiek geweld gaat het vaak om schoppen, slaan en met materialen gooien. In een enkel geval is er zelfs met een mes gedreigd. Iets meer dan een kwart van de ondervraagden geeft aan zich onder druk gezet te voelen om te zwijgen over agressie en geen aangifte te doen.

Medewerkers in de gehandicaptenzorg hebben recht op een veilige werkplek, vindt vakbond Cnv Zorg & Welzijn. “Daarom moet er meer ingezet worden op de preventie van agressie. Dit kan door voldoende bezetting, opleidingen en cursussen en een buddysysteem.”

Grens bereikt
Voorzitter Suzanne Kruizinga zegt over de uitkomsten van de peiling in gesprek te gaan met werkgevers en politiek. In de zomerperiode gaat de vakbond op werkbezoek bij zorginstellingen om agressie bespreekbaar te maken en gezamenlijk op zoek te gaan naar oplossingen. “De grens is bereikt. Werkgevers moeten investeren in de weerbaarheid van de werknemers in de gehandicaptenzorg.”

Het kan volgens Kruizinga niet zo zijn dat werkgevers hun medewerkers onder druk zetten om vooral geen aangifte te doen. “Werkgevers moeten juist hun mensen steunen bij agressie incidenten. Door betere begeleiding bij het doen van aangifte, pilots met Bedrijfs Opvang Teams en het uitwisselen van best practises.”

Radio
Voorzitter Suzanne Kruizinga van CNV Zorg & Welzijn vertelde op 1 juli over de peiling op Radio 1.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!