Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Documentaire over leven met 22Q11-syndroom

3 januari 2018 Door de redactie Geen reacties

Het 22Q11-syndroom komt na het syndroom van Down het meeste voor, maar is toch nog een onbekend syndroom. In de documentaire ‘Over leven met 22Q11’ zie je het leven van Thomas, die het syndroom heeft. Begin januari zond RTV Noord Holland de documentaire uit gecombineerd met een nieuwsbulletin over het 22Q11 syndroom.

22Q11 is een nog onbekend syndroom met veel gezichten en kenmerken. Na het syndroom van Down komt dit het meeste voor. Toch kennen heel weinig mensen dit syndroom.

Voor de documentaire ‘Over leven met 22Q11’ filmde een tv-ploeg gedurende 1,5 jaar op verschillende momenten Thomas en zijn ouders. Hij woont sinds de zomer op de Parel, een wooninitiatief in Apeldoorn van zorgorganisatie ’s Heeren Loo. Zijn moeder, Nelleke, werkt bij 's Heeren Loo als begeleider en Wim, zijn vader, werkt als activiteitenbegeleider bij 's Heeren Loo.

De filmploeg volgde Thomas in de aanloop van de verhuizing naar de Parel. De film is niet alleen herkenbaar voor ouders met een beperking, maar ook voor begeleiders. De film laat goed zien met welke problematiek je dagelijks te maken kunt krijgen. Bekijk de trailer.

Op 1 januari zond RTV Noord Holland de documentaire ‘Over leven met 22Q11’ uit gecombineerd met een nieuwsbulletin over het 22Q11 syndroom. Lees meer op de website van RTV Noord-Holland.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!