Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Discussie over inzicht in vaccinaties medewerkers gehandicaptenzorg

6 september 2021 Door de redactie Geen reacties

Inzicht in de vaccinatiegraad van medewerkers is noodzakelijk voor goede zorg volgens Frank Bluiminck, directeur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Dat verklaarde hij aan de NOS, die meldde dat er politieke druk ontstaat vanuit het OMT om werkgevers ook in de gehandicaptenzorg de mogelijkheid te geven te vragen naar de vaccinatiestatus van hun personeel.

Hoewel werkgevers van de privacywetgeving AVG nu zonder noodzaak niet mogen vragen of registreren wie een coronaprik heeft gehad, hebben OMT-leden het demissionaire kabinet gevraagd zich hierover uit te spreken en desnoods de wet te wijzigen, meldde de NOS.

Dat het onderwerp spanning geeft bleek eerder al uit een rondgang van de VGN. Daarbij gaf bestuurder Beatrijs van Riessen van Estinea aan dat de openheid over de vaccinatiekeuze van zorgmedewerkers, een ethisch en juridisch dilemma is: “Als werkgever weten we niet wie van onze medewerkers zijn gevaccineerd. En al zouden we het weten, dan mogen we die informatie niet delen met onze bewoners, of hun familieleden of vertegenwoordigers. Dat voelt toch wat ongemakkelijk in de nauwe, en de jarenlange banden die we met hen hebben opgebouwd.”

Zeker bij cliënten met een meervoudige beperking en vaak een kwetsbare gezondheid voelt dat volgens haar tegenstrijdig. “Wat doet dat met de relatie tussen familie en medewerkers? En als medewerkers zelf vertellen of ze wel of niet gevaccineerd zijn, heeft dat dan consequenties?”

Van Riessen: “Het is een lastig vraagstuk, waarbij ik voorop wil stellen dat we de keuze van onze medewerkers om zich wel of niet te laten vaccineren respecteren. Toch is het goed om het als sector nog eens met elkaar te hebben over die openheid.”

Directeur Frank Bluiminck van de VGN schat in dat de vaccinatiegraad onder personeel soms maar 50 procent bedraagt, verklaarde hij aan de NOS. Volgens hem zou het helpen als organisaties weten waar de vaccinatiegraad laag is. “Met medewerkers van die locaties kunnen we dan gericht het gesprek aangaan. We werken met zeer kwetsbare mensen die soms zelf niet gevaccineerd kunnen worden. De risico's zijn echt te groot."  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!