Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

De blik van mensen met verstandelijke beperking in filmproject

4 oktober 2023 Redactie Klik Geen reacties

Filmmaker Floor Hofman verbleef een aantal maanden als gastkunstenaar bij zorgorganisatie Reinaerde De Heygraeff in Woudenberg, waar ruim 160 mensen met een ernstig-verstandelijke beperking wonen. Ze gaf bewoners een camera om hun dagelijks leven te filmen met de intentie om hun blik op de wereld te leren kennen. Op 12 oktober 2023 gaat de documentaire feestelijk in première voor bewoners en begeleiders en ’s avonds is er een openbare vertoning met een nagesprek onder leiding van Vincent Bijlo. | Foto Wei-Li Wong

Bewoners filmden zelf met meer of minder succes. Zo was ‘cameravrouw’ Monika Terwisga hartstikke trots dat ze zelf kon filmen met een tablet die aan het tafeltje van haar rolstoel werd bevestigd. Ook vroeg Floor aan ouders om de interactie met hun kind te filmen.

Soms werd een filmcamera niet als filmcamera herkend. Floor moest haar ideeën bijstellen. En juist dat 'ontleren' is het thema van de documentaire ‘In mijn verhaal ben jij’ geworden.

Meebewegen
De film laat in beelden en interviews zien hoe Floor, begeleiders en familie leren meebewegen met wat bewoners aanreiken. En het laat zien wat zij over contact leren van bewoners die niets anders kunnen dan volledig in het hier en nu zichzelf zijn. Het levert ontroerende, grappige, openhartige en vooral hele eerlijk beelden op. En gespreksstof over de autonomie van mensen die in grote mate afhankelijk zijn van zorg.

Op donderdag 12 oktober gaat de film feestelijk in première op De Heygraeff. Overdag zijn er twee vertoningen speciaal voor bewoners en begeleiders om 10.30 uur en 13.30 uur. ’s Avonds is iedereen van harte welkom: van zorgmedewerkers binnen en buiten Reinaerde, familie van de bewoners, inwoners uit de regio Woudenberg/Utrecht/Amersfoort tot mensen die geïnteresseerd zijn in kunst en ontwerp met maatschappelijke impact.

Naar aanleiding van de filmpremière vindt er ’s avonds een nagesprek plaats over de thema’s in de film. Vincent Bijlo (cabaretier, schrijver, columnist) is moderator van het nagesprek. Side-kick is Madeleine Kardolus, strategisch adviseur bij Reinaerde.

De filmvertoning start ’s avonds om 19.45 uur. Het nagesprek duurt tot uiterlijk 21.30 uur. Zaal open: 19.30 uur. Er is ruimte voor 150 genodigden. Je kunt je aanmelden voor de première via bit.ly/film-floor.

Kunstproject
De documentaire is onderdeel van het project Re-creatie waarin kunst en ontwerp de verbindende schakel vormt tussen De Heygraeff en de (recreatieve) omgeving. Het project Re-creatie wordt financieel ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Fragmenten van de documentaire zullen ook worden vertoond in het van Abbemuseum (Eindhoven) van 7 oktober - 19 november 2023 als onderdeel van de presentatie ‘The space between us’ van de Embassy of Inclusive Society ter gelegenheid van de Dutch Design Week 2023.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!