Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Blog 4: Coronavrij en bezoek via bankje

12 mei 2020 Mariët Ebbinge Geen reacties

Mieke Brouwers is coördinerend begeleider op de woonlocatie Soendastraat van Middin in Den Haag, waar ouderen met een verstandelijke beperking en ook bijkomende ziekten wonen. In deze vierde aflevering lees je meer over hoe ze er het bezoekbeleid versoepelen en inmiddels coronavrij zijn.

“We hebben het beleid wat versoepeld. Bewoners mogen nu familieleden op de bank ontmoeten die buiten voor onze woonlocatie staat. We hebben een strook papier van 1,5 meter op de bank geplakt. Die ruimte moet vrij blijven. Familie van bewoners kan ons bellen als ze hun familielid willen bezoeken. Op die manier kunnen we voorkomen dat familieleden er tegelijkertijd gebruik van willen maken. De zus van de oude man met Corona komt bijvoorbeeld binnenkort langs,” zegt Mieke.

De bewoners gaan ook uit zichzelf op de bank zitten, maar dat gaat niet altijd goed, vertelt de begeleidster. “Eén bewoonster heeft twee vriendjes. Eentje woont ook op de Soendastraat. Een ander komt van buiten. Laatst zat ze met beide vriendjes op de bank, met tussen hun in minder dan 1, 5 meter. Het vriendje van buiten wilde bij ons naar de wc. Hij was al binnen omdat zijn vriendin de voordeur voor hem had geopend. We hebben hem tegengehouden. Daar moeten we dus op letten.”

Regels volgen lastig
Mieke ziet dat het sowieso moeilijk is voor de bewoners om zich aan de regels te houden. Ze begrijpen het niet. “Twee dames die hier wonen, gingen altijd bij elkaar op bezoek. Nu ze weer van hun kamer af mogen, wilden ze daarmee doorgaan. Alleen zitten ze op hun kamer te dicht bij elkaar. We hebben nu gezegd dat ze elkaar het beste beneden kunnen ontmoeten in het Trefpunt. Die boodschap komt niet helemaal over. We betrappen ze nog af en toe als ze op elkaars kamer zitten.”

En laatst kwam ze erachter dat een bewoner de deur uit is geglipt. “Je mag hopen dat de mensen op straat afstand van hem bewaren. De man heeft eigenlijk 1-op-1-begeleiding nodig. Ondanks het feit dat we veel voor hem doen, zegt hij altijd dat hij te weinig aandacht krijgt. Daarom is hij voortdurend boos. En soms loopt hij dan weg. We kunnen dat niet voorkomen. Dit is een probleem om met onze gedragskundige te bespreken. Misschien kunnen we samen tot een oplossing komen.”

In de krant
De begeleidster heeft ook leuk nieuws. De oude man met Corona, Arie, is in de krant gekomen! Blijkbaar heeft het bericht dat hij met zijn 96 jaar Corona heeft overleefd het nieuws gehaald. Een journaliste van de Haagse weekendbijlage van het Algemeen Dagblad is Arie komen opzoeken.

“Zij heeft Arie samen met z’n zus geïnterviewd op het bankje voor onze locatie. Eerst wilde zijn zus niet, maar zij heeft het voor Arie gedaan, want Arie is voor haar ‘nummer 1’. Arie weet dat hij heel ziek is geweest en herstellende is, maar het lijkt hem weinig te doen. Zo is hij. Als je vraagt hoe hij zich voelt, zegt hij altijd dat het goed gaat.”

De tijd dat de journaliste beneden in gesprek was met Arie en zijn zus, hebben de medewerkers van de Soendastraat gebruikt om zijn appartement te laten schoonmaken en ontsmetten. Arie kan nog niet getest worden.

Coronavrij
“Als iemand met Corona opnieuw getest wordt, blijft de uitslag namelijk nog heel lang positief. Het geeft niet aan of iemand wel of niet besmettelijk meer is, maar volgens de AVG-arts is de Soendastraat nu Coronavrij. We hoeven geen beschermende middelen meer aan.”

In overleg met de AVG-arts is ook besloten dat Arie weer van zijn appartement af mag. Ook met Casper, de man die op de speciale Corona-afdeling van Middin ligt, gaat het beter. Hij komt waarschijnlijk komende week thuis. Hij moet nog wel steeds hoesten. De AVG-arts kijkt hoe het verder gaat en of hij inderdaad naar huis kan.

Mieke zucht: “Het lijkt op de Soendastraat weer een beetje normaal te worden. Wij draaien weer diensten zoals voor de Corona-uitbraak. De lock down blijft voorlopig. Onze bewoners mogen nog steeds niet alleen de straat op, of naar de dagbesteding, maar de onrust van het begin lijkt voorbij.”  |

Lees meer ervaringen van Mieke Brouwers met het Coronavirus in de Soendastraat.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!