Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

App vertaalt brieven in begrijpelijke taal

4 oktober 2023 Redactie Klik Geen reacties

In brieven van instanties zoals de Belastingdienst of een zorgverzekeraar staan vaak moeilijke woorden en lange zinnen die niet altijd te begrijpen zijn. Ervaringsdeskundigen van zorgorganisatie Amarant zijn fan van de Leessimpel app, die een lastige brief vertaalt in begrijpelijke informatie.

Drie bewoners van zorgorganisatie Amarant, Malu Bekers, Mandy Rokx en Tom Beusenberg, gingen tijdens de Week van Lezen en Schrijven in gesprek over duidelijke taal. Malu werkt bij het Servicepunt Cliëntmedezeggenschap van Amarant en is fan van de Leessimpel app. Zo heeft zij die app al vaak ingezet bij het lezen van een brief of bericht. “Laatst kreeg ik een brief van de Belastingdienst en toen heb ik de app erbij gepakt. Daarna begreep ik wat er stond.”

Leessimpel app
Mandy en Tom wonen op de Tamboerijn in Etten-Leur en zij zitten allebei in de Lokale Cliëntenraad. Zij hadden nog niet eerder van Leessimpel gehoord. Malu hielp Mandy stap voor stap bij het downloaden van de app. Malu: “Als je dan een brief hebt, dan maak je een foto en dan gaat die app het uitlezen.” Dat duurt een paar seconden en dan verschijnt een simpele samenvatting op het scherm van je telefoon. “Het wordt eigenlijk in drie, vier stappen uitgelegd.”

Tom is direct enthousiast over de werking van de app als hij meekijkt met Mandy. “Het is wel makkelijk. Dus de tekst wordt zo leesbaar?” Dat bevestigt Malu. “Elk stukje wordt dan beschreven in makkelijke taal.”

Mandy vond dat de voorbeeldbrief van de Belastingdienst zo duidelijk vertaald werd. “Als ik hierna een moeilijke brief krijg, dan pak ik de app erbij en ga het scannen.”

Tip voor begeleiders
Tom heeft nog wel een tip. “Vraag aan jouw begeleider of ze je wegwijs kunnen maken in het downloaden van de app. Dat de begeleiding het stap voor stap op papier zet.” Hij hoopt dat dan iedereen het wel onder de knie kan krijgen. Een andere mogelijkheid is om de Leessimpel app samen met je begeleider op je telefoon te installeren. Pak dan gelijk een brief erbij en kijk hoe het werkt.

De Leessimpel app is volgens de zorgorganisatie niet alleen handig voor bewoners, maar ook voor medewerkers. Het kan een mooi hulpmiddel zijn om moeilijke woorden om te zetten naar iets begrijpelijkere taal.  |

De LeesSimpel App is te downloaden via de App Store of Google Play store. Je hoeft geen account aan te maken. Bekijk een filmpje van de ervaringsdeskundigen bij Amarant over de app op YouTube.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!