Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Alliade schrapt 110 overheadfuncties

6 november 2013 Door de redactie Geen reacties

Zorggroep Alliade, met stichtingen als Talant (gehandicaptenzorg) en Meriant (ouderenzorg) gaat vanaf 1 januari 2015 snijden in ondersteunende en managementfuncties. In totaal gaat het om een verlies van 110 voltijds banen. Dit is het gevolg van de bezuinigingen die het Rijk de komende jaren wil doorvoeren op de Awbz. Door te besparen op de overhead kan Alliade vooralsnog de zorg zelf ontzien, aldus een persbericht van de organisatie.

"Wij zijn er primair voor onze cliënten die vaak kwetsbaar zijn en begeleiding en ondersteuning nodig hebben. Met alle maatregelen die er op ons afkomen zullen we er alles aan doen om de directe zorg zo lang als mogelijk is, te sparen," aldus Erik Kuik, voorzitter van de Raad van bestuur.

Onbetaalbaar
Omdat de zorg op termijn onbetaalbaar dreigt te worden, heeft de overheid stevige maatregelen aangekondigd. Een groot deel van de lichtere ondersteuning en begeleiding wordt naar verwachting op 1 januari 2015 overgeheveld naar de gemeenten (de Wmo). De gemeenten krijgen er minstens een kwart minder geld voor dan via de Awbz beschikbaar was.

De Awbz (heet straks Liz, langdurige intensieve zorg) regelt vanaf 2015 alleen nog de verblijfszorg voor cliënten die intensieve ondersteuning en begeleiding nodig hebben, vaak dag en nacht. Ook hier worden de komende jaren forse bezuinigingen doorgevoerd. De vergoedingen voor vervoer tussen woonplek en dagbesteding worden gehalveerd. Dit kost Talant op jaarbasis 4 miljoen euro. Daarnaast voert het Rijk jaarlijks kortingen op de tarieven voor de zorg door, oplopend tot 5 procent in 2017.

Nu ingrijpen
Op dit moment zijn Talant en Meriant nog gezond, aldus het persbericht. "Financieel draaien ze goed en de kwaliteit van zorg is hoog. Door de aangekondigde bezuinigingen smelten bij ongewijzigd beleid die positieve resultaten snel weg en slaan om in een miljoenentekort in 2017. Dit gaat alle organisaties in de langdurende zorg raken. Reden voor de Raad van bestuur om nu ingrijpende maatregelen aan te kondigen. Nu hebben we nog de tijd en middelen om het goed en zorgvuldig te doen. Dit is een heel pijnlijk besluit. Het gaat om mensen die vaak jarenlang met hart en ziel voor deze organisaties hebben gewerkt en dat ook heel goed hebben gedaan," aldus Kuik.

Herinrichting
Naast de bezuinigingen, die een belangrijke reden zijn om nu stappen te zetten, is er ook de wens Talant (verstandelijk gehandicaptenzorg) eenvoudiger te organiseren. Die mogelijkheid is er, doordat per januari 2014 delen van Talant overgaan naar twee nieuwe stichtingen binnen Zorggroep Alliade: een organisatie voor mensen met een licht verstandelijke beperking en Wil, voor Wmo-zorg. Talant krimpt daardoor.

Bij deze herinrichting wordt het werk straks gedaan met twee in plaats van drie lagen leidinggevenden. De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in het op orde brengen van processen en het professionaliseren van de teamleiders, vandaar dat de organisatie de stap nu verantwoord vindt.

Talant wil doelmatiger, slagvaardiger en ook goedkoper werken. Dat is nodig om zich voor te bereiden op een moeilijke weerbarstige toekomst, aldus het persbericht. De Raad van bestuur voert overleg met de vakbonden over het verloop van de herinrichting.

Lees ook:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!