Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Alliade krijgt geen ontslagvergunning

4 augustus 2014 Door de redactie Geen reacties

Zorggroep Alliade maakte eind vorig jaar bekend vanaf 1 januari 2015 te gaan snijden in de ondersteunende en managementfuncties. In totaal gaat het om een verlies van 197 voltijds banen bij Alliade en dochterorganisaties Talant (verstandelijk gehandicaptenzorg) en Meriant (ouderenzorg). Uitkerings- en werkbemiddelingsinstantie Uwv heeft – ondanks eerdere afstemming – geen vergunningen verleend voor het ontslag van boventallige medewerkers, meldt Alliade op zijn site. Alliade kan daardoor nu de arbeidsovereenkomsten met deze medewerkers niet opzeggen.

De ontslagaanvragen zijn ingediend vanwege de grote op stapel staande veranderingen in de financiering van de zorg. Wil Alliade financieel gezond blijven, dan moet de organisatie jaarlijks 7 miljoen euro besparen. De zorgorganisatie heeft besloten te snijden in management-, staf- en ondersteunende functies, en streeft naar een plattere organisatie met minder beslislijnen.

Voortijdig
Uwv verleent de ontslagvergunning niet, omdat (nog) onvoldoende duidelijk is om welke concrete (overheids)maatregelen het gaat. Zorggroep Alliade bestaat nu uit gezonde organisaties, daarom vindt Uwv de aanvragen voortijdig. Alliade is het met beide argumenten niet eens.

Deze week bespreekt de Raad van bestuur intern en met de vakbonden wat de gevolgen zijn voor de boventallige medewerkers met wie al afspraken zijn gemaakt. Wat volstrekt helder is, is dat Alliade, Talant en Meriant wel doorgaan met de ingeslagen reorganisatie en de herinrichting van de management-, staf- en ondersteunende functies, zegt de directie op de site van Alliade.

Lees ook:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!